Hoeveel soorten knoflook zijn er?

Er kunnen goed meer dan 600 soorten knoflook zijn.

Wat zijn tenen, bollen en broedbollen?

De volwassen knoflookplant produceert een bol, soms ook voet genoemd, met verschillende individuele tenen binnen de papierachtige schutbladeren. Een individuele teen zal wanneer geplant wordt na ongeveer negen maanden een volledige bol produceren. Sommige soorten knoflook produceren ook broedbollen bovenop hun lange bloemstelen. Dit zijn geen echte zaden, maar kunnen wel als zodanig gebruikt worden. broedbollen zijn secundaire tenen die vaak in het bloemhoofd worden geproduceerd.

Wat is knoflook met bloeiwijze?

Officieel, is het Alium sativum Ophioscorodon. In tegenstelling tot de knoflook zonder bloeiwijze dat commercieel, vooral in Spanje en China wordt gekweekt, produceert deze knoflookondersoort een harde bloemsteel. De bloem bevat vaak broedbollen. Vele soorten ontwikkelen gedeeltelijke of volledige krullen in de bloemstelen. Wij moeten de bloemsteel verwijderen om de grootte van de geoogste bollen te verhogen. De resultaten variëren van soort naar soort. Veel van knoflook met bloeiwijze, hebben zeer rijke en eigen smaak. De porselein soorten worden steeds meer gekweekt en hebben het voordeel van grote tenen met een langere bewaartijd met een goede smaak te behouden. De tenen zijn ook vrij gemakkelijk te pellen.

Wat is knoflook zonder bloeiwijze?

Er zijn twee basistypes van knoflook, met en zonder bloeiwijze. Je kan ze over het algemeen goed onderscheiden in de winkel. Als de stam bij de bovenkant van de bol zacht en papierachtig is, is het een zonder bloeiwijze. Het grootste deel van het commercieel gekweekte knoflook, vooral van China, Spanje en Frankrijk, zijn knofloken zonder bloeiwijze. Het wordt officieel Alium sativum Sativum genoemd . Knoflook met bloeiwijze, heeft een dikke en harde steel bijna zo, zoals een potlood. Knoflook zonder bloeiwijze heeft over het algemeen een langere houdbaarheidsperiode dan knoflook met bloeiwijze. Zij hebben over het algemeen ook om meer, maar kleiner, tenen per bol, en zijn enigszins moeilijker te pellen dan knoflooktenen van knoflook met bloeiwijze.

Kun je knoflook van broedbollen kweken?

Broedbollen zijn kleine secundaire tenen, en geen zaden, die in het bloemhoofd aan de bovenkant van steel worden gevormd. De broedbollen verschillenin grootte van dat die van rijstkorrels tot aan erwten, afhankelijk van de soort knoflook. Zij kunnen in de Herfst of de lente worden geplant en zullen het eerste jaar kleine knoflookbolletjes produceren. Het duurt 2 tot 3 jaar tot de bollen oogstbaar zijn.

Wat is een bloemhoofd?

Knoflook met bloeiwijze maken een indrukwekkende bloemsteel. Die soms wel tot 1 ½ meter hoogte kan groeien. Aan de bovenkant is de zaadpeul, of bloemhoofd, die de bloemen en broedbollen bevat. Het bloemhoofd wordt omgeven door een hoes die vaak een uitgesproken “bek”heeft. Sommige knoflooksoorten geven een betere opbrengsten als de bloemsteel vóór de bloemhoofdontwikkeling wordt afgesneden. Bloemstengels van rocombolas vormen mooie cirkelkrullen. Deze worden gewaardeerd door bloemisten in sommige landen, vooral Japan.

Wat is olifantknoflook?

Eigenlijk staat olifantsknoflook dichter bij de prei dan bij de knoflook. In het verleden werd het ook wel öerprei of reuzeknoflook genoemd. De reusachtige bollen, met verscheidene tenen die elk afzonderlijk de grootte van normale knoflookbollen kunnen zijn, zijn beroemd voor hun rijke maar mildere smaak. De grootste bollen kunnen een gewicht een half pond of meer soms bereiken. Zij hebben lange rechte bloemstelen, die 1 ½ meter hoogte, met een mooie purpere bloem op hun bovenkant kunnen bereiken. Deze soort komt uit Midden-Europa.

Wat is lenteknoflook?

Als de bladeren van de knoflook in het voorjaar gaan groeien, lijken ze wel wat op lenteuitjes. Ze smaken echter als knoflook. Als je de planten oogst hebben ze nog geen bol gevormd. Het is zeer geschikt voor recepten waar de textuur van lenteuitjes en de smaak van knoflook gewenst is.

Waar moet je knoflook bewaren?

Net als bananen en brood, zou je knoflook nooit in de koelkast moeten bewaren! Na de oogst, de bollen in luchtige zakken of manden houden . De vochtigheid moet niet te hoog zijn anders beginnen de tenen uit te lopen. De relatieve luchtvochtigheid tussen de 30-50% is beste. Temperaturen rond de 14 graden C. is ideaal. In de keuken, houd de bollen bij kamertemperatuur in een goed geventileerde pot. Na oogst, zullen de bollen voor verschillende maanden, afhankelijk van de soort bewaard kunnen blijven. Als de tenen binnen het omhulsel beginnen te verschrompelen, of als de vochtigheid het ontspruiten veroorzaakt, is deze bol niet goed meer.

Waar komt knoflook vandaan?

Horticulturists debatteren veel hierover. Maar één van de betere theorieën is dat het wilde knoflook het eerst in de woestijn Kirgiz van zuidelijk Siberië werd gevonden. Het groeit zeker daar. De mensen neigen om als ze aan knoflook denken, aan warme klimaten rond de middellandsezee te denken. In feite doen vele soorten het niet zo goed tenzij zij de koude van de winter ervaren. Vele soorten produceren hetere bollen na de koudere winters. Zo konden Siberiërs knoflook kweken en tijdens de vorige eeuw werden zij toegestaan om hun belastingen met knoflook te betalen.

Gebruikten de oude volkeren zoals de Egyptenaren knoflook?

Ja, in grote hoeveelheden. De bouwers van de piramides werden vaak betaald in verse knoflook, voor een deel om hun sterkte en uithoudingsvermogen te handhaven. Knoflook werd gevonden in het graf van Tutachamon. De Egyptische medische handboeken van bijna 1500 V.CHR. maken een lijst van twee dozijn behandelingen met gebruiken van knoflook.

Waar werd knoflook het eerst gecultiveerd?

Er is bewijsmateriaal dat knoflook in oude Egyptische graven van 5000 jaar geleden werd geplaatst. Er zijn talrijke verwijzingen naar knoflook in Chinese literatuur zover terug als 2000 V.CHR.. De Chinese offerlammeren werden gekruid met knoflook om de goden gunstig te stemmen. U kunt knoflook in oud Sanscritisch geschrift vinden. Rond 1500 V.CHR., was het knoflook verspreid aan bijna elke beschaving in Europa, Azië en Noord-Afrika.

Hoe moet je knoflook koken?

Sommige adviseren dat je knoflook met een scherp mes in stukjes hak. Het is niet noodzakelijk om knoflook te snijden om de smaak vrij te krijgen. Verhit knoflook bij een lage temperatuur zodat het niet verbrand en geen bijtende, onplezierige smaak krijgt. Knoflook mag niet bruin of zwart worden in de pan, maar zou doorzichtig (glazig)moeten blijven. Knoflook zal ook langzaam blijven koken nadat de andere ingrediënten worden toegevoegd. Sommige koks wrijven ook een gesneden knoflookteen rondom een verwarmende pan om het essentiële aroma toe te voegen, of wrijven de binnenkant van een saladekom in.

Wat geeft knoflook zijn scherpe geur?

In knoflook zit de reukloze stof alliine (S-allyl-L-cysteïnesulfoxide). Deze stof komt vrij zodra het celweefsel wordt beschadigd. Op dat moment gaat het een verbinding aan met het enzym alliinase dat gescheiden van alliine in het celweefsel zit en er vormt zich Allicine (diallylthiosulfinaat).

Allicine is een natuurlijk beschermingsmiddel van de plant tegen vraat. Allicine is een zeer instabiele stof en wordt direct omgezet in meer dan honderd werkzame (vluchtige) metabolieten (thiosulfinaten). Deze metabolieten veroorzaken de soms hinderlijke knoflookgeur.

Wat is een eenvoudige remedie tegen de adem van knoflook?

Het kauwen op verscheidene blaadjes van rauwe peterselie, of op koffieboontjes kan de knoflookadem verminderen. Natuurlijk, als iedereen knoflook heeft gegeten is het probleem opgelost. De Fransen zeggen dat ook de rode wijn de knoflookadem kan elimineren. Het drinken van melk zou de geur met ongeveer de helft verminderen, het eten van een appel helpt ook tegen de geur.

Hoe kan je de geur van knoflook van je handen krijgen?

Het is moeilijk om met knoflook te koken zonder wat op je handen te krijgen. Na het koken, schrob je handen met zout en citroensap, gebruik koud water. Dan spoel af met zeep en warm water. Makkelijker is een roestvrijstalen zeepje of gewoon met je handen over een nat roestvrijstalen aanrechtblad te halen. De geur verdwijnt hiermee goed van je handen.

Wat is de Voedingswaarde van knoflook?

Iedereen wil weten wat zij eten. Dit zijn de gegevens per 100 gram.
139 kcal, 582 kJ, 62,9 gr. Water, 6 gr. Eiwit, 0,1 gr. Vet, 28 gr. Koolhydraten, 22 gr. Suikers, 1 gr. Vezels, 0,2 mg vit B1, 0,08 mg vit B2, 0,4 mg vit B6, 14 mg vit. C, 4 mg Natrium, 600 mg Kalium, 40 mg. Calcium, 130 mg. Fosfor, 1,4 mg. Ijzer, 0,26 mg. Koper, 1 mg. Zink.

Wat zijn de gezondheid-bevorderende chemische producten in knoflook?

Naast de weinig calorieën, weinig vet en geen cholesterol kan knoflook een geneeskundige duizendpoot genoemd worden. In 1858 schreef Louis Pasteur van de antiseptische eigenschappen van knoflook. In de jaren ’40, ontdekte een winnende chemicus van de Nobel Prijs met de naam Dr. Arthur Stoll allicin uit knoflook waarvan hij dacht dat dit een uitmuntend middel was tegen bacteriële infecties. Allicin, wordt over het algemeen beschouwd als één van de belangrijkste spelers in knoflookgeneeskunde. Andere substanties zoals adenosine en ajoene kunnen ook van grote betekenis zijn. Dit is een zeer actief onderzoeksgebied en de nieuwe bevindingen worden bijna dagelijks vrijgegeven voor knoflooksupplementen.

Welke kwalen kan knoflook verbeteren of verhinderen?

De kwalen die knoflook is zouden kunnen verbeteren zijn onder andere; acne, astma, hoge bloeddruk, opgeheven cholesterol, hartkwaal, diabetes, dysenterie, kaalheid, artritis, kanker, oorpijn, eczema, emfyseem, spijsverteringswanorde, zwaar metaalvergiftiging, besmettingen, wormen, slapeloosheid, koude, griep, allergieën, tandpijn, wratten en vampires. De oude Romeinen waren befaamd om fijn gehakte knoflook te gebruiken om aambeien te genezen. Tijdens de Zwarte Dood in Europa vulden sommige artsen knoflooktenen in hun gezichtsmaskers om afdeling van de plaag te helpen. Zelfs tijdens de eerste Wereldoorlog, in het pre-antibiotische era, werd knoflooksap wijd en effectief gebruikt als ontsmettingsmiddel op de wonden van militairen.

Is het waar dat het groene binnenste van de knoflook moet worden verwijderd?

Het binnenste van knoflook hoeft alleen maar verwijderd te worden als de knoflook oud is. Er vormt zich dan al een groen nieuw blad in de teen. Dit is niet giftig maar iets bitter.

Wordt knoflook ook uit zaad verkregen?

Knoflook wordt vegetatief vermeerderd. De bekende knoflooksoorten vormen geen zaad. Tot een tiental jaar geleden dacht men dat knoflook nooit zaad vormde. Er zijn echter in China en Azie knoflooksoorten gevonden die wel zaad vormen. Knoflook uit zaad is nu echter nog steeds niet commercieel haalbaar.

Is de esculaapui ook knoflook?

Ja, de esculaapui is een Ophioscorodon varieteit. Esculaap komt uit de Griekse mythologie. Asclepius was de God van de geneeskunde. De slang stond symbool voor de aardse wijsheid. Soms wordt knoflook met een bloeiwijze ook wel slangelook genoemd. Beide bijnamen verwijzen naar de op een slang lijkende bloeimstengel van de Ophioscorodon soorten. De Griekse woorden ‘ophio, ophi, ophid, ophidio, ophidia, ophis’ betekenen slang.