tekeningKnoflook is familie van de ui. En net als de ui groeit een knoflookbol zoals een bloembol. De bol groeit onder de grond en haalt voeding uit de aarde. Uit de bol groeit een knoflookbloemstengel met bladeren en na verloop van tijd groeit er zelfs een bloem uit. Bij het kweken van knoflookbollen worden deze bloemen vaak alweer verwijderd voordat ze gaan bloeien, zodat alle voeding uit de aarde naar de knoflookbol gaat en niet naar de bloem.

Planttijd

Om een knoflook te laten groeien wordt 1 teen in de grond geplaatst. Deze teen zal uitgroeien tot een hele nieuwe bol vol tenen. Knofloken kunnen op twee momenten in het jaar worden geplant. Wanneer in oktober-november wordt geplant zal dit over het algemeen grote bollen opleveren. Je kunt ook in maart-april planten, maar dan worden de bollen minder volgroeid.

Oogsten

Wanneer de knoflookbollen gereed zijn om geoogst te worden, worden ze voorzichtig uit de grond gehaald. De knoflook wordt in bosjes van 10 bij elkaar gebonden en opgehangen om te drogen. Wanneer de knoflook voldoende gedroogd is worden de wortels en de stengels eraf geknipt. Wat je dan overhoudt is de witte of paarswitte knoflookbol zoals je deze in de winkel ziet. De verse bloemstengels, wanneer ze nog groen zijn, kun je ook eten! (Bekijk de knoflookbloemsteel recepten) Er zijn meer dan 200 verschillende soorten knoflook. De ene is wat groter dan de ander, heeft net een andere kleur, of smaakt net even iets scherper.