Wat is eigenlijk knoflook, waar komt het vandaan, wat voor een soorten zijn er?
Dit en nog veel meer zal ik zoveel mogelijk proberen duidelijk te maken.

Veel mensen zijn onwetend over het feit dat er honderden rassen knoflook bestaan. Dit is niet zo verwonderlijk. In de winkel wordt het ook alleen maar aangeboden als knoflook. Alhoewel je tegenwoordig soms toch al een rasnaam tegenkom. In Frankrijk bijvoorbeeld hebben ze het over ail blanc ou ail violet (witte of paarse knoflook)

Ook in Frankrijk, en dan met name het Noord Westen in de omgeving van Lille. Is het gebied van de gerookte knoflook. Hier wordt de knoflook in strengen gevlochten en koud gerookt. Dit is het roken bij lage temperatuur gedurende langere tijd. Roken van producten verlengen de houdbaarheid van het product. Zelf vind ik dit bij knoflook eigenlijk onnodig omdat deze knoflook ongerookt ook al bijna een jaar houdbaar is, maar dat terzijde. Het is een sieraad in de keuken zo’n streng gerookte knoflook en ruikt ook sterk naar rook. Dit is overigens naar een paar dagen weg.
Eind augustus begin september zijn er ook twee knoflookfeesten in dit gebied. Eentje in Locon en een in Arleux. Een ander knoflookfeest in Frankrijk is in Lautrec, bekend om zijn rose knoflook.

Hieronder van foto’s van gerookte knoflook.

Zwarte knoflook.
Dit is niet een nieuw ras, maar gewone knoflook alleen dan gefermenteerd. Het is feitenlijk niet fermenteren maar de maillardreactie. Knoflook wordt gedurende langere tijd bij ongeveer 70 graden Celsius verhit. Door het proces vormen de suikers en aminozuren samen melanoidine. Hierdoor worden de teentjes zwart en zacht. Daarnaast verdwijnt de welbekende geur en bevat het meer antioxidanten dan gewone knoflook.

Natte of verse knoflook. Deze wordt een paar weken eerder geoogst als de bollen die gedroogd worden. Dit is oorspronkelijk om al snel verse knoflook te hebben. De smaak is ook wat milder, dit omdat er nog veel water in de bollen zitten. Ze worden verkocht met een 10 cm lange groene steel. Hieraan kan je meteen zien of hij vers is of al ingedroogd.. Bij verse knoflook hoef je de tenen er niet uit te halen. Je snijdt hem gewoon van top tot teen en gebruikt alles.