Ontmoet Els en Kees

Het begon in de jaren ’80 in Portugal toen ik (Kees Huijbregts) in aanraking kwam met het telen van knoflook. Onwetend van het feit dat er meerdere rassen waren heb ik jarenlang mijn eigen knoflook gekoesterd en elk jaar weer een aantal tenen hiervan in mijn tuin gepoot. Eind jaren ’80 is door Theo Richel de vereniging “De vrienden van de stinkende roos” opgericht met het tijdschrift “De Walm” Hier was ik uiteraard ook lid van. .

Door de komst van internet kwam ik rond de millenniumwisseling erachter dat er in Amerika vele honderden soorten knoflook geteeld werden. Een aantal Amerikanen was (toen Rusland en de landen achter het ijzeren gordijn toegankelijk werden na het einde van de koude oorlog) naar Azië, de bakermat van knoflook gereisd om hier zoveel mogelijk soorten knoflook te vinden.

De interesse van mij in de verschillende rassen was gewekt en ik probeerde verschillende rassen hierheen te krijgen. Via een vriend met een oom in Amerika lukte dit uiteindelijk. Bij een bevriende boer op de Hogeweg in Amersfoort kon ik een stukje grond krijgen om de verschillende soorten knoflook te kweken. In 2005 kreeg ik de mogelijk om meer tijd in mijn hobby te steken. Inmiddels gaat Els, mijn vrouw, ook helemaal uit haar bol als het gaat om knoflook en als je de kans krijgt moet je haar knoflookprut zeker eens proeven!

Na jaren op de Asschatterweg bij boerderij “De Riet” knoflook geteeld te hebben zette ik een punt achter de knoflookwekerij. Mijn leeftijd en Els haar mobiliteit zorgde voor deze beslissing. Een andere Kees wilde de kwekerij wel overnemen, maar dit is uiteindelijk mislukt. Nog een jaar in afgeslankte vorm op vruchtentuin “De Heyligenberg” op de Lockhorsterweg in Leusden. Maar nu is ook dat gestopt en is de knoflookkwekerij Eemlook opgehouden te bestaan.
De vele rassen die de knoflookkwekerij had zijn overgenomen door Lambert van de tuinen van weldadigheid in Veenhuizen. https://detuinenvanweldadigheid.nl/

Culinair expert Alain Caron bezoekt Kees Huijbregts in Leusden die maar liefst 45 soorten knoflook teelt. Zijn vrouw Els bedacht een manier om verspilling te voorkomen en gebruikt het groen (de bloemstelen) van de knoflookplant voor een knoflookcrème. 

Onze kleinzoon Liam rent tussen de knofloken.