Deze recepten kunnen gemaakt worden van knoflooktenen en broedbolletjes.

Ingelegde knoflook

600 ml rijstazijn of wijnazijn
600 gram suiker
600 ml water
1 theelepel zout
500 gr broedbollen of kleine knoflookbollen

Azijn, suiker, water en zout in een pan ongeveer 10 minuten koken en hierna af laten koelen. Buitenste vliezen van de knoflookbollen verwijderen, de bollen wassen en goed laten uitlekken. Een inmaakpot met kokend water uitspoelen en laten uitlekken. Knoflookbollen in inmaakpot doen en afvullen met het suiker azijn mengsel. Deksel sluiten en minstens 1 week laten marineren. Voor het gebruik moet het vlies van de tenen verwijderd worden.

Pikante knoflooktenen

5 knoflookbollen
500 ml droge witte wijn
100 ml wijnazijn
75 gr. Suiker
1 theelepel Rozemarijn
1 theelepel Tijm
8 kruidnagels
1 theelepel witte peperkorrels
4 laurierblaadjes
2 theelepels zout
4 theelepels olijfolie

De knoflooktenen losmaken en het vlies ervan af halen. Wijn, azijn, suiker, kruiden en zout samen met de tenen 3 minuten laten koken. In de gesloten pan een nacht laten staan. De volgende dag nogmaals 5 minuten koken, dan alles warm in een pot gieten, als laatste de olijfolie erover gieten. Glas afsluiten.

Heerlijk bij steak, gegrild vlees, kaas of gewoon met brood.
terug

Zoetzure knoflook

500 gr knoflook
500 ml azijn
250 ml water
10 zwarte peper korrels
2 kruidnagels
4 theelepels suiker
Olie

Het geheel met alle ingrediënten 5 minuten laten koken, aansluitend meteen in jampotjes gieten. Iets olie erop en dichtschroeven. Na 4 dagen kan de knoflook gegeten worden.

Knoflook in melkzuur

5 knoflook bollen
1 theelepel mosterdzaad of inmaakkruiden
1 laurierblaadjes
100 gr water
1 theelepel zout

De knoflook pellen. Water met zout koken en af laten koelen. De knoflooktenen met de kruiden in een jampot doen tot 3 cm onder de rand. Afvullen met het gekookte water. Dichtschroeven en 10 dagen laten staan op kamertemperatuur. Dan in de kelder of koelkast zetten. Na ongeveer 6 weken is de knoflook klaar.

Augurken met dille en knoflook

3 kg kleine inmaakaugurken
1 grote ui
6 dillestengels
6 rode chilipepertjes
6 gepelde knoflooktenen
1 liter wijnazijn
2 liter water
100 gr zout

De augurken wassen en over 6 1 liter inmaakpotten verdelen.

In iedere pot: 1 uienschijf, 1 dillestengel, 1 chilipeper en 1 knoflookteen.

Water met het zout en azijn koken en hiermee de inmaakpotten vullen.

Water met het zout en azijn koken en hiermee de inmaakpotten vullen.
Direct de potten afsluiten.

Ingelegde knoflooktenen

1 kg knoflook (gepeld)
½ l witte wijnazijn
1 rode paprika
1 groene paprika
1 theelepel zout
75 gram suiker
1 theelepel witte peperkorrels
1 takje rozemarijn
1 takje tijm
Olijfolie

Alles aan de kook brengen ( behalve de olijfolie) en 3 minuten op een laag vuur laten staan. 24 uur laten rusten. Nogmaals 5 minuten laten koken en jampotjes afvullen. Een beetje olijfolie erboven op en afsluiten.

4 weken in de kelder bewaren.

Knoflook in honing

25 gepelde knoflooktenen
150 gram honing
3 citroenen
1 takje rozemarijn
1 chilipeper
Zout
Melk

De knoflooktenen in de melk 2 -3 minuten blancheren, goed laten uitlekken.

Honing met het sap van de citroenen au bain marie verwarmen, het zout, de rozemarijn en chilipeper erbij doen.

De knoflooktenen in een pot doen en de honing erover gieten en goed afsluiten.

3 a 4 dagen laten trekken.

Gekruide knoflook

250 gr gepelde knoflooktenen
1 theelepel zout
3 theelepels venkelzaad
1 theelepel Garam Masala
1 theelepel karwijzaad
¼ theelepel gemalen Asafoetida
900 ml zonnebloemolie

De knoflooktenen met het zout en de specerijen in een pot doen. Met olie bedekken en goed afsluiten.

Glas op een warme plek zetten. De eerste 5 dagen een paar maal mengen. Na 7 dagen is het klaar voor gebruik bij groente- en vleesgerechten.

Knoflook met champignons

25 knoflooktenen
500 gr champignons
Zout
¼ l witte wijn
¼ l water
3 theelepels bruine suiker
2 laurierblaadjes
1 theelepel mosterdzaad
1 dillebloem

De knoflooktenen pellen, de champignons schoonmaken en de grote champignons halveren of in vieren delen.

Beide in gezouten water 5 minuten blancheren en dan in een zeef laten uitlekken.

Azijn, water, zout, suiker en de kruiden aan de kook brengen en 5 minuten laten staan.

De knoflooktenen en champignons in potten doen en afvullen met het hete kookvocht en meteen afsluiten.

Geitenkaas in knoflookolie

750 gr geitenkaas
2 rozemarijntakjes
1 tijmtakje
2 laurierblaadjes
8 gepelde knoflooktenen
3 rode paprika
6 zwarte peperkorrels
Olijfolie

De geitenkaas in ongeveer 1cm grote stukken snijden. Kruiden en paprika wassen en in 2 cm lange stukken snijden. Knoflooktenen halveren. Knoflook, peper en paprika in een pot doen, daarboven de kaas leggen, hiertussen de kruiden doen. Afvullen met olijfolie (olie moet minstens 1 cm boven de kaas staan) en afsluiten. Ongeveer 2 weken laten staan.

Broedbollenrecept

Ingrediënten:
500 gram knoflook
5 dl kokend water
5 dl azijn
500 gr bruine basterdsuiker
60 gr zout

Bereiding:
500 gram knoflookbroedbolletjes. Wel eerst goed alle losse vliesjes wegblazen (fohn).
5 dl kokend water. Verse knoflookbollen in hun geheel 10 min in het kokende water laten trekken. Als je de broedbolletjes gebruikt is drie minuten wel genoeg. Afgieten en 5 minuten laten uitlekken.

5 dl azijn, 500 gr bruine basterdsuiker, 60 gr zout; Deze drie ingrediënten in een roestvrijstalen pan koken. Nadat alle suiker en het zout zijn opgelost, het vuur onder de pan uitdoen en de knoflook in de oplossing doen.
Als de boel is afgekoeld in goed schoongemaakte glazen potten doen en afsluiten. Ze moeten minstens een week staan voor gebruik.
Als je de grote tenen neemt, moet je die pellen voor je ze uiteindelijk gaat gebruiken.
De kleintjes kunnen in van die wijde jampotten met schroefdeksel. Jaren houdbaar. Heerlijk bij de rijsttafel en alle andere gerechten waar zo’n pittig hapje bij past. De broedbolletjes zijn lekker knapperig.