preiroestTe herkennen aan aanvankelijk gele plekjes op het blad die later roestkleurig worden en opruwen. Wanneer de roestplek roestig wordt is er sprake van spoorvorming. Roest is een schimmel die zich op deze manier voortplant. Verspreiding van roest vindt alleen plaats bij vochtig weer met temperaturen tussen 15 en 20o C. De ziektedruk is te verminderen door steeds oogstresten op te ruimen en een deel van het jaar geen gewassen uit de allium familie op de tuin te hebben. Bieslook moet wanneer deze is aangetast regelmatig zo kort mogelijk worden teruggesneden. Deze ziekte verspreidt zich niet via zaad of de grond en wanneer goed wordt vercomposteert worden ook in de composthoop een groot deel van de kiemen gedood. Bij ui is de ziekte zelden een probleem. Roest is soortspecifiek, de roest die op andere plantenfamilies voorkomt, zoals bonenroest, kan knoflook niet besmetten.

Roest kan men ook beschouwen als een afrijpingsziekte. Het treedt vooral op bij oudere gewassen in de herfst. Er wordt wel beweerd dat overmatig stikstofgebruik roestvorming bevorderd omdat het bladweefsel dan zwakker is. Dat is zeker zo maar matig bemesten alleen is niet voldoende. Een te langzaam groeiende plant zal zich minder goed kunnen herstellen en wordt in haar stilstand ook snel slachtoffer van allerlei aantastingen. Net als bij wortelvlieg, uienvlieg en phytofthora geldt ook voor deze aantasting dat een open winderig klimaat in de moestuin de ziektedruk helpt verminderen. Dit komt doordat in een luchtige tuin de gewassen eerder opdrogen.
Maatregelen; We kunnen bij slechte weersomstandigheden weinig ondernemen tegen de aantasting. Belangrijk zijn een goede hygiëne, het opruimen van alle resten van aangetaste planten. Aantasting kan worden uitgesteld door bladversterkende middelen zoals heermoes-thee, waterglas of gesteentemeel. Ook Pilz Vorsorge op basis van kruiden, biologische lijm en zeewierextract werkt preventief. (verkrijgbaar bij Boerengoed).