Voor 4-6 personen

Ingrediënten:
Moes:
500 gr rode linzen
50 gr ghee
1 middelgrote gesnipperde ui
1 gesnipperd teentje knoflook
1 1/2 theelepel kurkuma
1/2 theelepel zout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1 liter water
4 verse groene chilipepers, ontpit

Deklaag:
2 eetlepels sesamolie
4 gesnipperde teentjes knoflook
1 kleine gesnipperde ui
1 theelepel lavaszaad

Bereiding:
Was de linzen goed in koud water, laat uitlekken en verwijder verkleurde linzen en steentjes. Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit er de ui en knoflook op een laag vuur in 4-5 minuten zacht in. Strooi kurkuma, zout en peper erbij en roer dan de linzen erdoor, zodat alles met de specerijen bedekt raakt.
Giet het water erbij, breng aan de kook en voeg de hele pepers toe. Laat 20 minuten koken onder af en toe roeren tot de linzen gele ‘snert’ zijn geworden (voeg meer water toe, als het te dik is). Giet de linzenmoes in een warme schaal, dek af en houd haar warm in een op 180 C voorverwarmde oven.

Voor de deklaag:
Verhit de olie in een koekenpan tot hij walmt. Voeg knoflook en ui toe en fruit snel tot de knoflook net begint te bruinen. Voeg het lavaszaad toe, bak nog 10 seconden en giet alles over de linzen uit. Serveer warm.

Noot:
Linzenmoes behoort tot de meest genoten dagelijkse kost op het hele Indiase subcontinent. Het geheim van dit recept is de deklaag, die vlak voor het serveren over de moes wordt gegoten. De combinatie van knoflook en lavas geeft de schotel net een verrassende pikante smaak.