Het begon in de jaren ’80 in Portugal toen Kees Huijbregts in aanraking kwam met het telen van knoflook. Onwetend van het feit dat er meerdere rassen waren heeft hij jarenlang zijn eigen knoflook gekoesterd en elk jaar weer een aantal tenen hiervan in zijn tuin gepoot. Eind jaren ’80 is door Theo Richel de vereniging “De vrienden van de stinkende roos” opgericht met het tijdschrift “De Walm” Hier was hij uiteraard ook lid van. 

Door de komst van internet kwam hij rond de millenniumwisseling erachter dat er in Amerika vele honderden soorten knoflook geteeld werden. Een aantal Amerikanen was (toen Rusland en de landen achter het ijzeren gordijn toegankelijk werden na het einde van de koude oorlog) naar Azië, de bakermat van knoflook gereisd om hier zoveel mogelijk soorten knoflook te vinden.

 

De interesse van Kees in de verschillende rassen was gewekt en hij probeerde verschillende rassen hierheen te krijgen. Bij een bevriende boer op de Hogeweg in Amersfoort kon hij een stukje grond krijgen om de verschillende soorten knoflook te kweken. In 2005 kreeg hij de mogelijk om meer tijd in zijn hobby te steken. Inmiddels gaat Els, de vrouw van Kees, ook helemaal uit haar bol als het gaat om knoflook en als je de kans krijgt moet je haar knoflookprut zeker eens proeven!

Na jaren op de Asschatterweg bij boerderij “De Riet” knoflook geteeld te hebben zette Kees een punt achter de knoflookwekerij. Nog een jaar in afgeslankte vorm op vruchtentuin “De Heyligenberg” op de Lockhorsterweg in Leusden. Maar nu is ook dat gestopt en is de knoflookkwekerij opgehouden te bestaan.
De vele rassen die de knoflookkwekerij had zijn overgenomen door Lambert van de tuinen van weldadigheid in Veenhuizen. https://detuinenvanweldadigheid.nl/