Ingrediënten:
3 dl. kriekbier
1 fijngesneden sjalotje
10 teentjes knoflook
takje verse tijm
1 eetlepel rode bessen- of cranberrygelei
2 eetlepels kersen zonder pit
4 reebiefstukken van 125 gram
50 gram boter
1 eetlepel aardappelmeel
zout, cayennepeper
ratatouille aardappelflan

Bereiding:
Laat het bier met de sjalot en de tijm op hoog vuur in ± 5 minuten tot 3/4 inkoken. Verwijder de tijm, roer de bessengelei en de kersen door het bier en houd de saus warm.
Bestrooi de reebiefstuk met peper en bak ze in de verhitte boter ± 3 minuten aan elke kant. Schep het vlees uit de pan en houd het in aluminiumfolie warm. Schenk het bakvet uit de pan, schenk daarna de saus in de pan en roer de aanbaksels los.
Maak het aardappelmeel met 1-2 eetlepels water aan en roer dit door de saus tot deze licht bindt. Breng de saus op smaak met zout en cayennepeper.
Serveer de biefstuk met de saus en de ratatouille-aardappelflan.

Ratatouille aardappelflan
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kook 450 gr voorgekookte aardappelplakjes, 1 courgette en 1 gele paprika in stukken ± 5 minuten in water met zout en giet ze af. Meng er 4 ontvelde tomaten in halve plakken en 1 theelepel Provençaalse kruiden door en schep de groenten in een ovenschaal. Klop 3 eieren los met 1/2 dl slankroom, 10 uitgeperst teentjes knoflook, zout en peper, schenk het eimengsel over de groenten en bestrooi met ± 50 gr geraspte pittig belegen kaas.
Bak de flan ± 20 minuten in de oven.
Garneer met basilicum, peterselie en tijm.