True Garlic Seed

True Garlic Seed (TGS).

 

Aan het eind van de bloemstengel zit het bloemhoofd. Knoflook maakt tussen de bloempjes kleine bolletjes variërend in grootte van graszaad tot doperwt. Dit wordt wel gezien als zaad, maar zijn broedbollen, die genetisch indentiek zijn aan de moederplant.

Dit hoofdstuk gaat over echt knoflookzaad. 

Het volgende is een vertaling van de website van Garlicana https://www.garlicana.com/garlic-varieties/true-garlic-seeds/ 

Er is veel vraag van degenen die knoflook willen kweken zoals ze uien uit zaad zouden doen of lokaal aangepaste variëteiten willen ontwikkelen. De eerste is gewoon niet realistisch en de laatste komt voor uit selectie van resulterende nakomelingen over opeenvolgende generaties. Ik kan niet suggereren dat een van de aangeboden zaden wel of niet beter zal zijn voor het ene of het andere klimaat. Er zijn variëteiten die uit dit kweekproject voortkwamen die veel beter presteerden op koudere locaties dan hier in SW Oregon en andere van dezelfde ouder die het op dezelfde plaatsen slecht deden. TGS is een meerjarig en vaak arbeidsintensief proces dat geduld en doorzettingsvermogen vereist. Zoals elk kweekproject kan het zowel ontmoedigend als zeer lonend zijn, hoewel het altijd een leerzame ervaring is. 

Een opmerking over het internationaal privaatrecht (IPR). Rassen die uit het veredelingsproject komen, worden over het algemeen toegezegd aan OSSI, het Open Source Seed Initiative. De meeste aangeboden zaden zijn daarvan afgeleide zaden en moeten daarom in de commons blijven. Als je met deze zaden werkt, mag geen van de resulterende nakomelingen worden gepatenteerd, geprivatiseerd of wat dan ook. Het doel is om de genetische diversiteit te vergroten en op een bepaald moment kunnen er nieuwe eigenschappen zijn zoals witrot of fusariumresistentie. Iedereen zou met deze hypothetische toetredingen verder moeten kunnen werken en verbeteren. Omdat er veel arbeid nodig is om nieuwe rassen te produceren, verwerp ik IPR. Ik heb echter enorm veel respect voor mijn briljante collega’s die in de particuliere sector werken en die een grote voorsprong hebben en wiens financiers begrijpelijkerwijs graag rendement op hun investeringen willen zien. Laten we, gezien de kwetsbaarheid van knoflook voor een groot aantal ziekteverwekkers, hopen dat wanneer dat tij van innovatie opkomt, de boten van kleine biologische boeren en tuinders over de hele wereld ook omhoog gaan. 

Veel dank aan Andrew en Sarah van Adaptive Seeds voor hun gastvrijheid en het laten gebruiken van hun zaadreinigingsapparatuur, waaronder de geweldige Winnow Wizard ontworpen door Marc Luterra. Hopelijk helpt de Winnow Wizard die lichtere zaden blaast om de ontkieming te verbeteren. Hoe dan ook, tussen dat en de reeks beschikbare schermen, verminderde de tijd en de verveling van het wannen van duizenden zaden uit tientallen monsters aanzienlijk. 

True Garlic Seed heeft een lage kiemkracht. Met elke generatie verbetert de kiemsnelheid, maar verwacht zo laag als 10% en zo hoog als 40%. Zaden vereisen vernalisatie. We weken de zaden in een 1% bleekoplossing gevolgd door een spoeling en een maand in de koelkast voordat we ze in flats of pluggen zaaien. Kieming is inconsistent en kan optreden van een paar dagen, een paar weken en zelfs een paar maanden! Het wordt aanbevolen om dit artikel te lezen voordat u hieraan begint. TGS is geen commercieel levensvatbaar middel om knoflook te vermeerderen. Het is experimenteel en biedt de mogelijkheid om variatie te introduceren in een genenpool die wordt beperkt door millennia van ongeslachtelijke voortplanting, om virusvrije stammen te verkrijgen, mogelijkheden voor ziekteresistentie, om eigenschappen te combineren die groepen kruisen of categorisatie tarten, kortom, iets nieuws creëren. 

We bedenken namen voor knoflookklonen wanneer ze te koop worden aangeboden, maar daarvoor bedacht Ted Meredith een naamgevingsconventie die werd gebruikt om zaden / nageslacht te volgen. 

Knoflook kweken uit echt zaad.

Door Ted Jordan Meredith en Avram Drucker.

 vertaald van de webpagina https://www.garlicana.com/resources-links/true-seed-article/

Voor het eerst gepubliceerd in de Seed Savers Exchange Spring 2012-editie van: De metgezel van de erfgoedboerderij

 Knoflooktelers verwijzen soms naar knoflookteentjes die zijn gereserveerd voor aanplant als “knoflookzaad”, maar waar we het hier over willen hebben, is knoflook van echt zaad – het product van seksuele voortplanting. Knoflookzaad is iets kleiner dan uienzaad, maar lijkt er verder wel op. In de eerste generaties knoflookzaadproductie is het kweken van knoflook uit zaad niet bijzonder eenvoudig, maar het valt ook niet buiten het bereik van de gemiddelde teler – en met volgende generaties van zaadgeproduceerde knoflook wordt het proces veel gemakkelijker, zoals we zullen later bespreken.

 Waarom zou je zelfs de moeite nemen om knoflook uit zaad te kweken als het kweken van knoflook uit tenen veel gemakkelijker is? Ongeslachtelijke voortplanting, het kweken van knoflook uit tenen of broedbollen, produceert een genetisch identieke kloon van de moederplant. Dit kan wenselijk zijn om een uniforme voortzetting van een voorkeurscultivar te waarborgen. Als ongeslachtelijke voortplanting echter de exclusieve reproductiemethode wordt, zoals in wezen het geval is geweest met knoflook door de eeuwen heen, worden de implicaties behoorlijk negatief.

Zoals met elke plantensoort die herhaaldelijk voornamelijk door aseksuele middelen gedurende een

langere periode wordt gereproduceerd, wordt de genetische diversiteit en aanpassing ernstig beperkt en loopt de soort uiteindelijk gevaar. Sporadische aseksuele mutaties kunnen de diversiteit in beperkte mate vergroten, maar niets van de orde die mogelijk is door seksuele reproductie. Ook het bestaande plantgoed heeft vaak last van een opeenhoping van plagen en ziekten. De meeste knoflookcultivars dragen bijvoorbeeld een zekere mate van virusinfectie die wordt overgedragen tijdens ongeslachtelijke voortplanting. Knoflook van zaadgeproduceerde planten kan ziekten en plagen verminderen of elimineren en de groeikracht en opbrengst van de plant aanzienlijk verhogen. 

Lange tijd werd gedacht dat knoflook steriel was, maar in 1875 beschreef Eduard Regel unieke bloeikenmerken van knoflook die in het wild wordt aangetroffen, waardoor het vooruitzicht werd gewekt dat knoflook nog steeds in staat zou kunnen zijn om echt zaad te produceren. Al in de jaren vijftig rapporteerden onderzoeksgroepen in de voormalige Sovjet-Unie beperkt succes bij het produceren van enkele zaden van knoflooksoorten uit Centraal-Azië. Tegen de jaren tachtig werd in Japan, Duitsland en de Verenigde Staten een beperkte productie van knoflookzaad gemeld. De eerste experimenten met knoflookzaad waren zeer arbeidsintensief en leverden zeer weinig zaden op. In de afgelopen tijd zijn met verfijnde methodologieën letterlijk miljoenen levensvatbare knoflookzaden geproduceerd door onderzoekers en belangen van de agrarische industrie, grotendeels voor experimentele doeleinden. 

Als agribusiness-bedrijven ervoor kiezen om op een bepaald moment zaad beschikbaar te stellen, is het zeer waarschijnlijk dat het hybride zaad zal zijn in plaats van open bestoven zaad om de winst te beschermen en de grote investeringen die nodig zijn om de zaden op de markt te brengen. Sommige nieuwe knoflooksoorten zijn gepatenteerd, maar weinig heeft het daglicht gezien als nieuwe cultivars of zaden die beschikbaar zijn voor de gemiddelde kweker. 

Wij kunnen dat veranderen. 

Knoflook reproduceert zichzelf op drie manieren: bolverdeling, broedbollen uit bloemhoofden en zaad. Het is waarschijnlijk dat sommige knoflook in het wild zich nog steeds voortplant via zaad en ongeslachtelijk, maar het lijkt erop dat zelfs in de daslook planten een sterke voorkeur hebben voor aseksuele mechanismen. Knoflook die in het wild is verzameld door ontdekkingsreizigers en onderzoekers van planten, heeft over het algemeen menselijke manipulatie nodig om met succes zaad te produceren. Niet alleen in de teelt, maar ook in het wild lijkt het vermogen van knoflook om zichzelf generatief te reproduceren af te nemen. Interessant, en gelukkig, is deze neiging omkeerbaar. Volgende generaties knoflook geproduceerd via generatieve voortplanting beginnen de reproductieve neigingen terug te verschuiven naar generatieve voortplanting via zaad. 

Hoewel de wetenschappelijke gemeenschap en de agribusiness enigszins routinematig knoflookzaad hebben geproduceerd, lijkt het erop dat er maar heel weinig knoflooktelers en leden van de Seed Savers Exchange actief zijn in het proces. Agribusiness heeft zijn eigen doelen, zoals virusvrije stam, gepatenteerde cultivars en F1-hybriden. Het behouden en verbeteren van genetische diversiteit is misschien niet per se een noodzaak voor de agribusiness, maar het is duidelijk een noodzaak voor leden van Seed Savers Exchange. Voor telers is het vermogen om een gewas te produceren dat volledig vrij is van virussen en verschillende plagen, zoals nematoden, een ander groot voordeel van uit zaad geproduceerde knoflooklijnen. 

Knoflook produceren uit zaad kan een uitdaging zijn, vooral als bepaalde elementen ontbreken in het proces. We bieden de volgende methoden niet aan omdat we experts zijn, wat we zeker niet zijn, noch omdat dit uiteindelijk de beste methoden zijn, wat ze waarschijnlijk niet zijn. We bieden deze methoden aan omdat we weten dat ze resultaten opleveren en omdat we anderen willen aanmoedigen om knoflook uit zaad te produceren en nog betere methoden te ontdekken en te delen. 

Hoewel velen op vele manieren hebben bijgedragen, willen we in het bijzonder de hulp erkennen die we hebben ontvangen van Dr. Philipp Simon, onderzoeksleider van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en professor in de tuinbouw aan de Universiteit van Wisconsin; Dr. Maria Jenderek, plantenfysioloog, USDA Agriculture Research Service, Fort Collins, Colorado; en Barbara Hellier, conservator tuinbouwgewassen, USDA Agriculture Research Service, Pullman, Washington. Zonder hun advies en raad zouden we er niet in zijn geslaagd knoflook uit zaad te produceren. Wij zijn hen onze diepe dank verschuldigd. 

Het kweken van knoflook uit zaad heeft in wezen twee hoofdfasen: het zaad produceren en het zaad laten groeien tot volledig ontwikkelde planten die zich kunnen voortplanten via tenen of broedbollen, of opnieuw via zaad. Beide fasen brengen uitdagingen met zich mee, maar de uitdagingen zijn nauwelijks onoverkomelijk. 

Zaad produceren

Welke knoflookcultivars zijn in staat zaad te produceren? Niet bloeiende of “softneck” cultivars zoals die in de Artichoke groep zijn duidelijk geen kandidaten, omdat ze per definitie niet de benodigde bloeistructuren produceren. Ooit werd gedacht dat slechts een relatief klein aantal doorschietende cultivars het vermogen hadden om zaad te produceren en dat de meeste daarvan zouden vallen in wat we zouden beschouwen als de Purple Stripe groep. Genetische studies hebben aangetoond dat de Purple Stripe groep de meest voorouderlijke knoflookvormen omvat die momenteel bestaan. Ze komen het dichtst bij de Centraal-Aziatische oorsprong van de soort, en ze zijn de antecedenten van alle cultivars die we tegenwoordig kennen. Met een toenemend begrip van de productie van knoflookzaden weten we nu echter dat veel cultivars in verschillende groepen in staat zijn om zaad te produceren. 

Van de algemeen erkende groepen is de Marbled Purple Stripe-groep voor ons de meest betrouwbare productieve geweest. Dit kan zijn omdat gemarmerde knoflook over het algemeen een dikkere bloemsteel heeft dan Purple Stripe-knoflook. Het grootste deel van onze zaadproductie wordt gedaan met afgesneden takken die in water worden bewaard in plaats van door de hele plant in de grond te laten (hierover later meer). Gescheiden bloemstelen moeten de levensvatbaarheid van het scherm (bloemhoofd) kunnen ondersteunen. Dit kan in het voordeel zijn van de robuustere stelen van gemarmerde knoflook. Degenen die de hele plant in de grond laten tijdens het zaadproductieproces, zullen de productiviteitsbalans waarschijnlijk naar de Purple Stripe-knoflook verschuiven. 

Cultivars van andere groepen zijn veel minder betrouwbaar en productief, maar we hebben zaad geproduceerd van cultivars in de Porcelain-groep. We hebben zelfs een paar zaden van cultivars in de Glazed- en Rocambole-groepen gehaald, maar deze laatste twee groepen zijn op zijn best vrij marginaal. Het volgende is een alfabetische lijst van enkele van de cultivars in de algemene omloop waarvan bekend is dat ze zaad produceren. De nummers tussen haakjes zijn USDA-identificatiecodes: Bai Pai Suan, Brown Rose, Brown Tempest, Brown Vesper, Chimyon (Z 059), Darcheli, Duganskij, Floha, Krasnodar White, Metechi, Mexican Red (de cultivar met deze naam die in het algemeen lijkt op een porseleinen knoflook, ook bekend als Azataza), Novotroitsk (W6 26171), Punuk (W6 27971), Rosewood (PI 493099), Shatili, Shvelisi (ook bekend als Chesnok Red), Sural (W6 26172), Tien Shan (PI 615416), Yampolskij ( PI 540340), en Verchnjaja Mcara (PI 540356, ook bekend als Red Czar). Deze lijst moet eerder als illustratief dan als exclusief worden beschouwd. Veel andere cultivars in de algemene omloop zijn waarschijnlijk in staat om zaad te produceren, met name die in de Purple Stripe en Marbled-groepen. Knoflookcultivars met bloemen met paarse helmknoppen hebben veel meer kans om mannelijk vruchtbaar te zijn en zaad te produceren dan die met gele helmknoppen. 

We hebben de meest productieve resultaten gehad van verschillende van de meer recente Centraal-Aziatische toetredingen tot de USDA knoflookkiemplasmacollectie. Deze zijn over het algemeen nog niet geclassificeerd of hebben kenmerken die ze niet gemakkelijk in de bestaande groepen plaatsen. Ze omvatten Sural (W6 26172), Chimyon (Z 059) en Punuk (W6 27971). Van de meer algemeen beschikbare cultivars is Brown Vesper bijzonder productief voor ons geweest. 

De meeste knoflooktelers verwijderen de bloemstengels van knoflook om ervoor te zorgen dat de energie van de plant naar de bol wordt geleid voor maximale grootte. Voor knoflook bestemd voor zaadproductie moeten de stelen en de zich ontwikkelende bloemschermen behouden blijven. Knoflooktelers stoppen met bemesten wanneer de ontwikkeling van de bollen aan de gang is en stoppen of verminderen het water geven als de plant veroudert en de oogst nadert. Voor knoflook bestemd voor zaadproductie moet de veroudering zo lang mogelijk worden uitgesteld en moeten de planten voldoende water krijgen. Verdere bemesting kan ook nuttig zijn. 

Naarmate een knoflookplant rijpt, komt het de bloemstengel naar voren en kronkelt eerst en ontrolt zich vervolgens naarmate het bloemscherm zich ontwikkelt. Knoflookschermen hebben zowel broedbollen voor ongeslachtelijke voortplanting als bloemen voor generatieve voortplanting. Broedbollen zien eruit als kleine knoflookbollen of teentjes. Broedbollen en bloemen strijden om de hulpbronnen van de plant. Met bepaalde uitzonderingen, als de plant alleen wordt gelaten, winnen de broedbollen en verdorren de bloemen en sterven ze voordat ze zaad kunnen produceren. De broedbollen moeten van het scherm worden verwijderd om de balans in de richting van zaadproductie te laten kantelen. Door de broedbollen te verwijderen, kunnen de bloemen zich ontwikkelen, bloeien en zaad produceren. Interessant is dat in volgende generaties van zaad geproduceerde planten de broedbollen vaak veel minder zijn en mogelijk niet verwijderd hoeven te worden voor een succesvolle zaadproductie.

Naarmate de bloemstengel zich ontrolt en meer verticale groei hervat, begint het bloemscherm te rijpen en op te zwellen, zich vullend met zich ontwikkelende broedbollen en bloemen. Wanneer het blad bijna recht wordt, moet het schutblad (schutblad of blad dat het bloemscherm bedekt) worden opengesneden om de ontwikkeling van het bloemscherm te onderzoeken. Zodra de broedbollen zich hebben ontwikkeld, moeten ze worden verwijderd. Het verwijderen van broedbol is nogal vervelend en tijdrovend, maar niet bijzonder moeilijk na een beetje oefenen. In sommige cultivars zijn de broedbollen talrijk, klein, dicht opeengepakt en hardnekkig bevestigd, wat het verwijderen bijzonder lastig maakt. Andere cultivars werken meer mee met grotere en minder broedbollen die losser verpakt zijn. Gemarmerde knoflook heeft over het algemeen grotere en beter toegankelijke broedbollen. Porseleinen broedbollen zijn klein en talrijk. Purple Stripe broedbollen zitten ergens in het midden in grootte en aantal. 

Men kan snel een kenner worden van pincetten voor het verwijderen van broedbollen en het een favoriet ontwerp vinden, net zoals men genoegen zou kunnen nemen met een favoriete tuinschop of hark. Het uittrekken van de eerste broedbollen is het moeilijkst. Begin met een broedbol die enigszins prominent uitsteekt en probeer naar beneden te dringen om deze aan de basis of over de volledige lengte vast te pakken en eruit te trekken. Een paar bloemen gaan meestal verloren in het eerste proces, maar als een gebied vrij wordt geplukt van broedbollen, biedt het ruimte voor nabijgelegen broedbollen om naar de open ruimte te worden geschud om ze los te maken. broedbol-verwijdering is een combinatie van ze uittrekken met een pincet en ze naar buiten schudden om ze los te maken. Blijf aan het scherm werken totdat alle toegankelijke broedbollen zijn verwijderd. Als een gebied bijzonder problematisch is, kan het een dag of twee worden gelaten totdat de broedbollen minder verdicht en toegankelijker worden. Bloemen in de buurt van overgebleven broedbollen zullen sneller verwelken. Omdat broedbollen en bloemen meestal nog in ontwikkeling zijn op het moment dat de broedbolverwijdering begint, is het meestal nodig om een week of zo na de eerste procedure terug te komen om eventuele broedbollen te verwijderen die zich daarna hebben ontwikkeld.

Knoflook kan gedurende het hele zaadproductieproces in de grond blijven, of de bloemstelen kunnen net boven het laatste blad van de plant worden afgesneden en in een bak met water worden bewaard. Of je de hele plant in de grond laat of de scape verbreekt, is een kwestie van voorkeur en omgevingscondities. Hoewel ooit werd gedacht dat het zich ontwikkelende bloemscherm zou laten concurreren met de knoflookbol om de hulpbronnen van de plant, door de stengel aan de plant te laten zitten, lijkt dit geen doorslaggevende zorg te zijn. Bovendien draagt een doorgesneden bloemstengel een grote last om het bloemscherm in stand te houden door het langdurige proces van bemesting en zaadrijping zonder het voordeel van een ondersteunend wortelstelsel. 

Als alle dingen gelijk zijn, is er enig bewijs dat het onafgebroken laten van de stengels het bloemscherm het beste ondersteunt voor zaadproductie. Alle dingen zijn echter zelden gelijk en verschillende factoren spelen een rol. In de hitte van de zomer over knoflookplanten in het veld bukken voor het moeizame proces van het verwijderen van de broedbol is zeker een overweging. Andere omgevingsomstandigheden beïnvloeden de plant zelf. Hittegevoeligheid varieert tussen cultivars, maar tijdens de bloei, de periode waarin de bloemen seksueel levensvatbaar worden, kunnen temperaturen van meer dan ongeveer 30 ° C gedurende een periode van dagen de bloemen doen vervagen en de levensvatbaarheid van het stuifmeel verminderen. Omgekeerd kunnen temperaturen onder 18 ° C de zaadzetting verminderen of voorkomen. Een dagelijkse periode van temperaturen tussen 21 ° C en 24 ° C benadert waarschijnlijk een ideaal bereik voor optimale resultaten. Ook mijten, trips, wind en regen kunnen de tere bloeistructuren beschadigen en bestuiving belemmeren. Verzachtende mechanismen kunnen worden gebruikt om de omstandigheden te optimaliseren, zoals schaduwdoek om hitte te verminderen, zonnige beschermde gebieden om warmte te verhogen of wind te verminderen, en dergelijke. Sommige van de verzachtende mechanismen kunnen het gemakkelijkst worden aangebracht als de bloemstengels worden doorgesneden en in vervoerbare containers met water worden bewaard. Hoewel we over het algemeen de bloemstengels doorsnijden, hebben we met beide methoden goede resultaten behaald.

Soms wordt aanbevolen om het water waarin de bloemstengels worden geplaatst te bemesten of de bloemstengels te besproeien met vloeibare mest, hoewel we goede resultaten hebben gehad zonder. Afgesneden bladeren kunnen tijdens het lange rijpingsproces van de zaden uitdrogen en kleur verliezen of slijmerig worden naar hun basis toe. Als dit gebeurt, knipt u eenvoudig het bruinachtige of slijmerige deel van de scape weg, indien nodig inkorten zodat een levensvatbaar deel van de bloemstengel in water staat en het scherm kan blijven ondersteunen. 

Knoflookbloemen zijn protandrisch – individuele bloemen zijn niet in staat zichzelf te bevruchten. De helmknoppen geven stuifmeel af twee tot vier dagen voordat de stempels op dezelfde bloem ontvankelijk wordt. De volledige bloeiwijze van een knoflookplant komt echter tot bloei over een periode van zo’n vijf tot vijfentwintig dagen. Dus hoewel individuele bloemen zichzelf niet kunnen bevruchten, kunnen de bloemen van de bloeiwijze van een enkele knoflookplant andere bloemen in de bloeiwijze bevruchten. Knoflookbloemen worden meestal bestoven door insecten. Alles van honingbijen tot huisvliegen kan de taak volbrengen. Indien nodig, in een geïsoleerde omgeving, zal een klein penseel en regelmatige herhaling ook werken.

Elke zaaddoos van de knoflookbloem heeft drie kamers. Elke kamer bevat twee eitjes, er zijn dus maximaal zes zaden per bloem mogelijk. De zaaddozen zwellen op naarmate de zaden zich ontwikkelen en lijken veel op de zaaddozen van uien of andere alliums. Zaden zijn ongeveer 45 tot 60 dagen na bestuiving klaar om te oogsten. Praktisch gezien oogsten we de zaden wanneer het scherm en de zaaddozen volledig zijn opgedroogd, meestal in oktober of november. In andere klimaten kan het drogen sneller plaatsvinden. De initiële zaadopbrengsten zijn doorgaans vrij laag, maar volgende generaties van zaadgeproduceerde planten leveren aanzienlijk meer zaden op, soms meer dan 600 per bloemscherm. Vroege inspanningen kunnen moeilijk zijn, maar latere inspanningen kunnen buitengewoon lonend zijn. 

Zaad laten groeien tot planten

Zaden van knoflookplanten die voorheen alleen ongeslachtelijk zijn vermeerderd (tenen of broedbollen) hebben een lage kiemkracht, variërend van 10% tot 35% op zijn best. Op eigen kracht hebben we ongeveer 13% ontkieming bereikt met eerste generatie zaad. Planten van de eerste generatie hebben de neiging om een hogere frequentie van kleine zaden te produceren die vaak niet levensvatbaar zijn. De levensvatbaarheid is relatief slecht, zelfs voor grotere zaden. Studies hebben echter aangetoond dat volgende generaties van zaadgeproduceerde planten doorgaans een veel hogere kiemkracht hebben, soms wel 100%. 

Zaailingen van de eerste generatie vertonen vaak een hoge frequentie van ongunstige kenmerken, zoals groeiachterstand, misvormde bladeren, beperkte wortelontwikkeling en chlorofyltekorten. Volgende generaties van zaad geproduceerde knoflook vertonen een toenemende groeikracht en een lagere frequentie van genetisch deficiënte planten. Dit wil niet zeggen dat de inspanningen van de eerste generatie gedoemd zijn tot zwakke knoflook. We hebben zeker een aantal zwakke eerste generatie planten gezien, maar we hebben ook uitzonderlijk krachtige planten gezien. Zo werd een in de late winter van 2010 geplant zaadje in augustus van dat jaar als een grote tulp (een bol zonder tenen) geoogst. In het najaar is de tulp opnieuw geplant en in de zomer van 2011 als volgroeide bol geoogst. De plant was bijzonder krachtig en bleek virusvrij. De bol had een diameter van 6 cm. 

Knoflookzaad heeft een rustperiode en mag niet direct na de oogst worden geplant. Dit is waarschijnlijk een adaptieve reactie op de inheemse oorsprong van knoflook. Als zaden zouden ontkiemen vóór het begin van een Centraal-Aziatische winter, zouden hun overlevingskansen aanzienlijk worden verminderd. Blootstelling aan een koude periode verkort de kiemrust. Een kunstmatige periode van vochtige kou in een koelkast bootst voldoende een natuurlijke periode van blootstelling aan koude in Centraal-Azië na. 

Knoflookzaden moeten voor het planten worden geweekt met bleekmiddel om ze te beschermen tegen besmetting, gevolgd door een koudebehandeling om de kiemrust te verkorten. Week de knoflookzaden in een 1% oplossing van huishoudbleekmiddel (1 theelepel bleekmiddel in 2 kopjes water) gedurende 20 minuten, spoel de zaden, verdeel de zaden over vochtige papieren handdoeken, plaats de zaden in een plastic zak en bewaar ze in de koelkast voor ongeveer vier weken. We hebben informeel het belang van deze stap getest door 26 zaden te planten zonder bleekmiddel en koudebehandeling. Slechts één zaad ontkiemde zwak en stierf vervolgens. Tegelijkertijd plantten we 51 zaden die de bleek- en koudebehandeling hadden gekregen. De kiemkracht van die zaden was 13,7%, ongeveer wat werd verwacht voor zaden van de eerste generatie.

Wanneer de zaden moeten worden geplant, hangt enigszins af van het groeiklimaat en het vermogen om de groeiomstandigheden aan te passen met kunstlicht, een kas of een koude kas. Zaad binnen planten in de late winter biedt de beste vooruitzichten voor het zaad om zich tijdens het eerste groeiseizoen te ontwikkelen tot de grootst mogelijke tulpen, of soms zelfs meertenige bollen. Zaad dat later in het jaar wordt geplant, zal meer moeite hebben om de normale cyclus van groei en veroudering te voltooien. Later planten zal meestal kleinere planten opleveren en een hogere verhouding planten die op een groene ui lijken – planten die geen ronde vormen met beschermende omhulsels die in de herfst kunnen worden geoogst en opnieuw geplant. 

Na de koudebehandeling in de koelkast planten we de zaden in trays onder kunstlicht en bedekken we de trays met een doorzichtige plastic koepel. De omgevingstemperatuur is ongeveer 18°C en er wordt geen extra warmte gebruikt. Het is aannemelijk dat het zaad goed zal ontkiemen in een redelijk breed temperatuurbereik, maar daar hebben we geen aanvullende ervaring mee. We hebben nooit problemen gehad met het gebruik van potgrond van goede kwaliteit, maar een steriele startmix voor zaden is waarschijnlijk een veiligere optie. We bedekken het zaad met ongeveer een halve cm aarde. De eerste zaailingen verschijnen in ongeveer 6 dagen. We hebben gedurende 2 maanden na het zaaien zwakke zaailingen zien verschijnen. De meeste levensvatbare zaden zullen binnen ongeveer 2 weken verschijnen. Verwacht dat sommige van de eerste generatie zaden zullen sterven vanwege genetische gebreken, zoals een tekort aan chlorofyl. Het verschil van de groeikracht van zaailingen is aanzienlijk. Sommigen zullen waarschijnlijk uitzonderlijke groeikracht tonen. 

Zodra de omstandigheden het toelaten, plant u de zaailingen buiten in de grond. Knoflookzaailingen zijn behoorlijk winterhard, maar er zijn grenzen. Zoals alle planten, moeten knoflookzaailingen worden uitgehard voordat ze naar buiten gaan. In koudere of ruwere klimaten kan een kas of koud frame noodzakelijke tussenstappen zijn. Afhankelijk van de groeiomstandigheden buiten, is het misschien mogelijk om de nieuwe planten rechtstreeks van de zaaibak naar het buitenbed te verplaatsen, maar het verplanten van de zaailingen in kleine potten is vaak een nuttige of noodzakelijke tussenstap. Zorg er altijd voor dat de zaailingen voldoende ruimte hebben voor een ongehinderde wortelgroei.

Idealiter groeien de nieuwe knoflookplanten krachtig en zijn ze in de zomer of vroege herfst klaar voor de oogst, waarbij ze hun bladeren van het onderste blad naar boven laten vallen, net als een knoflookplant die uit een teentje is gegroeid. We hebben in dit opzicht enige variabiliteit ervaren, vooral met laat geplante zaden. Sommige planten kunnen tot laat in de herfst op een groene ui blijven lijken zonder te verouderen of een ronde te ontwikkelen. Dit is geen gewenst resultaat, maar deze planten kunnen uiteindelijk toch rondes of kruidnagels opleveren voor herbeplanting. Als er aan het begin van de herfst geen planten zijn die tekenen van veroudering vertonen, graaf de planten dan voorzichtig uit om te onderzoeken of er een ronde is gevormd. Als er geen is gevormd of onvolgroeid is, kan de plant worden teruggezet naar de grond om zijn groeicyclus voort te zetten. In onze ervaring in een klimaat met wintertemperaturen die zelden onder de -10 ° C dalen, laten we deze “groene ui” -knoflook gewoon in de grond en oogsten ze de volgende zomer. In koudere klimaten kan een koud frame of koele kas nodig zijn om deze planten te behouden. Als de knoflookzaden vroeg genoeg in het jaar worden geplant, zullen “groene ui”-planten een uitzondering zijn en niet de norm. 

Net als het zaad hebben nieuw geoogste knoflookbollen, inclusief tulpen, een natuurlijke rustperiode. Verschillende dingen beïnvloeden de kiemrust, maar de temperatuur is een belangrijke factor. Warme temperaturen verlengen de kiemrust en koude temperaturen verkorten de kiemrust. We hebben geen definitieve aanbeveling, maar als uitgangspunt raden we aan om na het oogsten van de tulpen minimaal een maand te wachten voordat ze in het najaar opnieuw worden geplant. We hebben gemerkt dat dit voor ons geen probleem is, maar indien nodig kan tijdelijke opslag in de koelkast worden gebruikt om de kiemrust sneller te doorbreken. 

Zodra de tulpen in de herfst zijn geplant, bevindt de zaadgeproduceerde knoflook zich in een normale cyclus en kan deze net zo worden gekweekt als de rest van de knoflookoogst. Grote tulpen van krachtige zaailingen moeten bij de oogst het volgende jaar volledig ontwikkelde planten en verdeelde bollen opleveren. Je kunt deze volledig ontwikkelde planten gebruiken om zaden van de tweede generatie te produceren, hoewel dit de bol ernstig vermindert en dus de replicatie van wat in wezen een nieuwe cultivar is, remt of opoffert. Je kunt er ook voor kiezen om geen tweede generatie zaad van deze planten te produceren en in plaats daarvan de bollen en tenen op maximale grootte te oogsten om in de herfst te planten. Dit vertraagt de volgende generatie zaadgeproduceerde knoflook tot het volgende jaar, wanneer je sommige planten kunt gebruiken voor het produceren van zaad en sommige voor voortdurende replicatie van de nieuwe cultivar via tenen. Er is in dit opzicht geen goede of verkeerde manier, en misschien wilt u beide manieren proberen. Als je echter een bijzonder veelbelovende cultivar hebt, wil je deze misschien ongeslachtelijk repliceren en bewaren voordat je een aantal van zijn planten gebruikt voor een tweede generatie zaadproductie.

Samenvatting tijdlijn

Jaar 1: Verwijder broedbollen van de bloemschermen van geselecteerde knoflookplanten. Oogst de zaden in de herfst. 

Jaar 2: In januari of begin februari begint de bleekbehandeling en vier weken durende koudebehandeling van de zaden. Plant de zaden in februari of begin maart binnen in zaaitrays. Migreer de zaailingen zo snel mogelijk naar natuurlijk licht en het tuinbed. Afhankelijk van de groeiomstandigheden, kunnen tussenstappen het overplanten naar kleine potten en het verplaatsen naar een kas of koude bak omvatten. Als de planten in de late zomer of vroege herfst beginnen te verouderen, oogst je de tulpen voor herbeplanting. Plant de tulpen in de herfst wanneer u normaal uw knoflookoogst plant. Als de planten in het vroege najaar nog geen ronde hebben gevormd, in de grond laten of, indien nodig ter bescherming tegen strenge kou, naar een koele kas of koude bak verplaatsen. 

Jaar 3: De meeste tulpen geven volgroeide planten en normale bollen. Oogst zoals je de rest van je knoflookoogst zou doen, of gebruik de planten voor een tweede generatie zaadproductie, of doe een combinatie van beide. Plant in de herfst de teentjes van bijzonder krachtige of veelbelovende cultivars om de cultivars te behouden en de plantvoorraad te vergroten.

 

De toekomst

Knoflook kweken uit zaad biedt de mogelijkheid om nieuwe cultivars te produceren die de genetische diversiteit van knoflook versterken en uitbreiden. Het biedt ook het vooruitzicht op krachtiger planten met een hogere opbrengst die vrij zijn van plagen, virussen en andere ziekten. 

In volgende generaties van zaadgeproduceerde planten wordt het produceren van knoflookzaad en het kweken van het zaad tot planten veel gemakkelijker, misschien niet veel moeilijker dan het produceren van uienzaad. Sommige zaadgeproduceerde cultivars van de volgende generatie zullen niet langer de vervelende taak van broedbollenverwijdering nodig hebben om zaad te produceren. Het zaad van zaadgeproduceerde planten van de volgende generatie heeft een veel hogere kiemkracht en levert een veel hoger percentage zaailingen met kracht en verdienste op. Het kan routinematig levensvatbaar worden om in de late winter of het vroege voorjaar zaad te planten en datzelfde jaar volledig ontwikkelde normale bollen te oogsten. Direct in de grond zaaien is een haalbare kaart. Onze vroege inspanningen op dit gebied bevestigen het potentieel. 

Selectieve veredeling door degenen die daartoe geneigd zijn, kan de gewenste eigenschappen van nieuw ontwikkelde cultivars verder verfijnen. Het kan bijvoorbeeld mogelijk zijn om nieuwe cultivars te ontwikkelen die resistent zijn tegen virussen en andere ziekten, of een cultivar die de grote teentjes van een Porseleinen knoflook heeft maar de complexe smaken van een Purple Stripe knoflook, of een Rocambole cultivar die kan worden met succes gekweekt in warmere klimaten – enzovoort. 

We hopen dat dit artikel anderen zal aansporen om ook knoflook uit zaad te gaan produceren. Het is ook onze hoop dat Seed Saver’s Exchange-leden op een dag echt knoflookzaad zullen aanbieden, bollen van nieuwe zaadgekweekte cultivars van verdiensten en bollen van knoflookcultivars die zaad kunnen produceren zonder broedbollen te verwijderen. Het zal collectieve tijd en inspanning vergen, maar we denken dat we er kunnen komen – en we denken dat het zeer de moeite waard is om daar te komen. 

Ted Jordan Meredith woont in de staat Washington en is de auteur van The Complete Book of Garlic: A Guide for Gardeners, Growers, and Serious Cooks. 

Avram Drucker is de exploitant van Garlicana Farm in het zuiden van Oregon.

 

Referenties

Etoh, T. 1985. Studies on the sterility in garlic. Allium sativumL. Memoirs of the faculty of agriculture of Kagoshima University 21: 77–132.

——. 1986. Fertility of the garlic clones collected in Soviet Central Asia. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 55: 312–319.

Etoh, T., and P. W. Simon. 2002. Diversity, fertility and seed production of garlic. In Allium Crop Science: Recent Advances. Ed. H. D. Rabinowitch and L. Currah. New York: CAB International.

Jenderek, M. M. 2004. Development of S1 families in garlic. InProceedings of the XXVIth International Horticultural Congress. Advances in Vegetable Breeding.
Eds. J.D. McCreight and E. J. Ryder. Acta Horticulturae 637.

Jenderek, M. M. and R. M. Hannan. 2000. Seed producing ability of garlic (Allium sativum L.) clones from two public U. S. collections. Proceedings of the Third International Symposium on Edible Alliaceae. University of Georgia, Athens,Georgia: 73-75.

——. 2003. Phenotypic characteristics of open pollinated garlic progenies. HortScience 38: 673. (Abstract).

——. 2004. Variation of reproductive characteristics and seed production in the USDA garlic germplasm collection.HortScience 39: 485–488.

Kamenetsky, R. and H. D. Rabinowitch. 2001. Floral development in bolting garlic. Sexual Plant Reproduction 13: 235–241.

Meredith, T. J. 2008. The Complete Book of Garlic: A Guide for Gardeners, Growers, and Serious Cooks. Portland, Oregon: Timber Press.

Simon, P. W. 2000. New Opportunities for an Old Crop: The Origins of Seed Production in Garlic. Mostly Garlic. (2000 Spring): 30-31, 38.

——. 2002. The Origins and distribution of garlic: How many garlics are there? The Garlic Press. (2002 Spring) 40: 1-2.

Simon, P. W., and M. M. Jenderek. 2003. Flowering, Seed Production, and the Genesis of Garlic Breeding. Plant Breeding Reviews, 23: 211-244.

Volk, G. M., A. D. Henk, C. M. Richards. 2004. Genetic diversity among U.S. garlic clones as detected using AFLP methods. Journal of the American Society for Horticultural Science 129: 559–569.

 

Toevoeging aan “Knoflook kweken uit echt zaad”

Startmix voor zaden: In ons artikel uit 2012 “Knoflook kweken uit True Seed”, adviseerden we dat we nooit problemen hadden gehad met het gebruik van potgrond van goede kwaliteit, maar dat een steriele startmix voor zaden waarschijnlijk een veiligere optie was. Vervolgens hebben we een slechte kieming ervaren die toe te schrijven lijkt aan potgrond van minder dan topkwaliteit. We raden nu sterker een fijn getextureerde en niet-klonterende startmix voor zaden aan in plaats van potgrond.

 

Tulpen en bollen in het eerste groeijaar: Onze eerste knoflookzaadkweek was uitzonderlijk krachtig en vroegrijp (van een uitzonderlijk krachtige moedercultivar). Ze produceerden tulpen of normale bollen in het eerste groei jaar (zaad geplant in de late winter en tulpen/normale bollen geoogst in de late zomer/vroege herfst). Zoals beschreven in ons artikel, deed dit ons geloven dat deze groeiperiode de norm was en dat vroeg planten een belangrijke factor was bij het produceren van tulpen/bollen in het eerste jaar.

 

Latere ervaringen met zaad van verschillende andere cultivars hebben echter geleerd dat tulpen of normale bollen in het eerste jaar niet per se typerend zijn. Hoewel we vaak oogstbare tulpen krijgen in het eerste groei jaar, is het ook vrij gebruikelijk dat de planten de tulpen/bolvorming uitstellen tot het volgende jaar. De grootte van de plant lijkt in het eerste jaar geen bepalende factor te zijn voor tulpvorming, of in ieder geval lijkt de correlatie zwak – vrij kleine planten vormen soms een tulp en vrij grote planten soms niet.

 

In de Pacific Northwest, tenzij het eerste jaar een normale bol wordt geproduceerd, laten we de zaailing knoflook gewoon in de grond voor de oogst van een tulp of normale bol het volgende jaar. Sommige van de meer krachtige planten leveren normale grote bollen op wanneer ze het volgende jaar worden geoogst, samen met de in de herfst geplante teentjes van andere knoflook. Knoflook is redelijk winterhard, maar in een strenger klimaat kan het nodig zijn om de niet afstervende planten naar potten en een koele/koude kas of veranda te verplaatsen om in het vroege voorjaar opnieuw te verplanten.