Recepten

Knoflook is een geweldige smaakmaker in eigenlijk alle gerechten. Voor-, hoofd of nagerechten, het kan overal in.

Ik zie wel in bijna alle gerechten als eerste, fruit de uien en knoflook. Dit doe ik soms ook, maar als je de gezonde eigenschappen en de pittige smaak van knoflook hebben, dan doe je de knoflook er pas op het laatst bij.
En dan hoeveel knoflook?
Dit vind ik van verschillende factoren afhangen.
Wil je een lichte of sterke knoflooksmaak in je gerecht?
Wat voor een ras gebruik je? Je hebt rassen met een milde smaak of met een sterke smaak.
In veel recepten staat een hoeveelheid tenen per gerecht. Maar je hebt hele kleine tenen en hele grote tenen

Hoe gebruik je knoflook in een gerecht?
Moet je de tenen heel laten, of zelfs hele bollen gebruiken. En wat is het verschil tussen knoflooktenen in plakjes snijden, fijn hakken of moet je de knoflookpers gebruiken?

De knoflook in zijn geheel, gepelde of ongepelde tenen gebruiken heeft als voordeel dat ‘ie minder snel gaat verbranden en een subtielere smaak afgeeft. Hierdoor komt er minder tot geen allicine vrij, de stof die knoflook zijn typerende geur en smaak geeft.
Lekkere recepten hiermee zijn bv. de Garlic Baker of kip met 40 tenen.

Doordat je de tenen niet helemaal kapot snijdt, komt er minder allicine vrij en blijven de intense smaak en geur dus beperkt. Plakjes knoflook zijn dus lekker bij stoven en pasta’s waarbij een subtiele knoflooksmaak wenselijk is.

Knoflook in kleinere gesneden stukjes zorgt voor een nog intensere knoflooksmaak in vergelijking met de vorige twee methoden. Gebruik in kleinere stukjes gesneden knoflook in pasta’s, pastasauzen en door je aardappelgratin of puree of voor andere gerechten die een knoflook kick kunnen gebruiken.
Let wel op, hoe kleiner de knoflook gesneden wordt hoe sneller hij verbrand in de hete olie. Beter is later in het gerecht toevoegen.

Pureren kan met behulp van een knoflookrasp (foto) of een vijzel of een mes. Gebruik met de vijzel of mes een beetje zout om het fijn te pureren. Zo komt echt alle allicine vrij en krijg je de ultieme kick. Gebruik echt op het allerlaatste moment in warme gerechten.