Waar komt knoflook vandaan?
Als je dat vraagt zal men vaak denken aan landen aan de middellandse zee. Deze landen hebben al een lange geschiedenis met knoflook. In Nederland kwam men in kontakt met knoflook toen gastarbeiders uit Turkije en Marokko vanaf 1950 naar Nederland kwamen. De Nederlanders zelf gingen vanaf de jaren 60  steeds verder op vakantie waarbij de landen rondom de middelllandse zee populaire zon vakanties waren.
Daar aten de mensen lokale gerechten met veel knoflook. 
Ook botanicus Carl Linnaeus (23 mei 1707- 10 januari 1778) gaf Sicilië in Italië de plaats van de oorsprong van knoflook. In 1827 dichtte ook George Don Sicilië als plaats van herkomst van de niet bloeiende knoflookgroepen en dat de bloeiende groepen knoflook uit Griekenland kwamen. In 1875 schreef Eduard Regel dat hij knoflooksoorten was tegengekomen in het Dzungaria Basin, een gebied ten noorden van Tien Shan in China. Centraal Azië. Pas rond 1980 hadden Russische onderzoekers een gebied in kaart gebracht waar de knoflook oorspronkelijk voorkwam. Dit gebied ligt grofweg tussen Tien Shan in het oosten. Op de grens van Kazakhstan en Kyrgyzstan verdergaand in westelijke richting door zuid Uzbekistan naar Tajikistan en de Pamir Mountains, verdergaand in westelijke richting door Noord Afghanistan en in Noord Iran en Turkmenistan.

Tien Shan wordt dus wel gezien als de bakermat van de knoflook.
Sinds er mensen zijn in Centraal Azië en wilde knoflook vonden, is de knoflook begonnen aan de verspreiding. De jagers, verzamelaars uit die tijd leidde een nomadisch bestaan en namen vermoedelijk knoflook mee als voedsel en smaakmaker.
Centraal Azië was ook een gebied wat lag op verschillende handelsroutes die er al waren zoals de zijderoute.

De klassieke zijderoute was een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tusse China en het oosten van Azië aan de ene kant en het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied aan de andere kant. Eeuwenlang, van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen, was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west.
Het westelijk deel van de route werd in de 5e eeuw v.Chr. gevormd door de Perzische Koninklijke Weg. Het Centraal-Aziatische deel van de route was al in gebruik rond 115 v.Chr. ten tijde van de Han-dynastie.
Zo kon knoflook zich verspeiden van Oost Azie tot in het Middellandse Zee gebied aan toe.

De foto hiernaast van dadels, knoflook en knoflooktenen is van het Britishmuseum https://www.britishmuseum.org/collection/object/Y_EA49013
Description
Food models and fragments thereof made of unfired Nile mud representing dates and garlics. Faint traces of whitewash coating are visible on the garlics. The collection includes 6 oval or lentoid pellet shaped items, probably representing dates, 2 intact heads of garlic, one partly preserved head of garlic, and approximately 60 individual garlic cloves and two central cores onto which they were originally attached.
Findspot
Excavated/Findspot: Mahasna, el-
Africa: Egypt: Sohag (Governorate): Mahasna, el-

De eerste bewijzen van knoflook werd gevonden in een graftombe van El Mahasna Egypte. De gekleide knoflookafbeeldingen zijn gedateerd uit 3750 BC. Ook in het graf van Tutankhaman, begraven in 1352 BC werden naast goud en Lapis ook gedroogde knoflookbollen gevonden.
De Griekse historicus Herodotus schreef in de 5de eeuw BC na een bezoek aan de Piramides in Egypte dat hij inscripties heeft gezien die beschreven dat grote hoeveelheden radijsjes, uien en knoflook door de Piramidebouwers werden genuttigd. Deze bevindingen suggereren dat knoflook een belangrijke rol speelde in hun cultuur.
Er zijn vermeldingen van knoflook gevonden in India, minstens van 3000 BC en uit China van misschien al van 2000 BC. Via de handelsroutes verspreidde knoflook zich over een groot deel van de wereld.