Hoe knoflook de wereld veroverde

Al duizenden jaren drijven mensen handel met elkaar. Dat blijkt wel als er knoflook wordt gevonden in graftombes in Egypte van ruim 5000 jaar geleden en er zijn vermeldingen van knoflook gevonden in India, minstens van 3000 BC en uit China van misschien al van 2000 BC. Handelsroutes zoals de zijderoute bestaan dan ook al sinds ongeveer 3000 BC maar waren ook levensgevaarlijk. De karavanen met kamelen die over deze ongeveer achtduizend kilometers lange routes namen kostbare waren zoals zijde (vandaar de naam), geurig hout, wilde dieren, parfum, porselein, exotische specerijen en planten mee Of knoflook ook onder exotische specerijen valt betwijfel ik.
Maar de handel ging twee kanten op. Terwijl de Europeanen verrukt waren van alles wat oosters was, waren de Chinezen dol op westerse waren als wol, tapijt, barnsteen, ivoor, glas, goud en zilver. Deze route liep van Chang’an in het oosten tot  aan de Middellandse Zee. Hier zijn verschillende beschavingen zoals de Egyptenaren en Grieken. De Egyptenaren hadden goede kontakten met de Romeinen toen deze beschaving opkwam.
De Romeinen zorgde voor verdere verspreiding van knoflook door middel van hun veroveringen. Ze bezetten het hele gebied rond de Middellandse Zee en in Nederland tot aan de Rijn. Alle volkeren sloten knoflook in hun hart of beter in hun maaltijden. Behalve de Nederlanders, die bleven nuchter.

(afbeelding hiernaast. Door Continentalis – Onbekend, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16501475)
Oorlog en conflicten maakten handelsreizen onmogelijk, en als gevolg van de christelijke kruistochten haatten de moslims in het Midden-Oosten en de christenen in Europa elkaar.
De Europeanen waren echter nog altijd even enthousiast over oosterse waren en zochten naarstig via andere wegen naar de Aziatische schatkamers.
In de 15e eeuw zette de actiefste zeevaartnatie van Europa, Portugal, alle zeilen bij om een zeeweg te vinden. In 1488 kwam de grote doorbraak, toen Bartolomeu Dias als eerste de Kaap de Goede Hoop rondde. Daarmee was een nieuwe weg naar Azië gebaand. In de jaren die volgden zetten schepen uit Europa massaal koers naar het oosten en verloor de zijderoute zijn betekenis.

In navolging van Portugal begon ook Spanje met ontdekkingsreizen en ontdekte in 1492 Christoffel Columbus Amerika. Het ontdekken van de nieuwe wereld met ongekende handelsmogelijkheden werd een ware rage. Europeanen begonnen ook meteen maar met het koloniseren om de handelswaar veilig te stellen. Hierbij namen ze terloops ook knoflook mee. Zo kwam de knoflook vanuit Azie naar Europa en van hieruit naar Zuid en Noord Amerika en over de rest van de wereld.

Door de komst van snellere en grotere schepen en in de 20ste eeuw ook vliegtuigen werd er steeds meer gehandeld op wereldschaal. China produceerde en exporteerde zoveel knoflook dat de hele wereldhandel voor 80% in hun handen was.
Door het vaker en verder reizen van mensen en goederen kon knoflook ook makkelijker en sneller zich over de wereld verspreiden.
Zo kreeg ik ook tientallen soorten uit Amerika die ze weer uit Azie hadden.