snoopy_vrijstandHoi! Ik ben Snoopy en ik ben de hond van Els en Kees Knoflook. Als je mijn baasjes ooit hebt ontmoet – op een markt bijvoorbeeld – dan kan ik nooit ver weg zijn geweest! Wil je meer weten over knoflook of misschien zelfs een spreekbeurt houden over knoflook? Lees hieronder dan snel verder, ik vertel je alles!

 

Hoe groeit een knoflook?

Wanneer je knoflook eet, bijvoorbeeld in knoflooksaus of in een Italiaanse pastasaus, is vaak niet meer duidelijk te zien hoe knoflook eruit ziet. Een knoflookbol groeit onder de grond. Een knoflookbol bestaat uit allemaal losse stukjes knoflook met een dun vliesje eromheen. Zo’n stukje knoflook noem je een ‘teen knoflook’.

Knoflook is familie van de ui. En net als de ui groeit een knoflookbol zoals een bloembol. De bol groeit onder de grond en haalt voeding uit de aarde met zijn wortels. Uit de bol groeit een knoflookbloemstengel met bladeren en na verloop van tijd groeit er zelfs een bloem uit! Bij het kweken van knoflookbollen worden deze bloemen vaak alweer verwijderd voordat ze gaan bloeien, zodat alle voeding uit de aarde naar de knoflookbol gaat en niet naar de bloem.

 

tekening

 

Planttijd

Om een knoflook te laten groeien wordt 1 teen in de grond geplaatst. Deze teen zal uitgroeien tot een hele nieuwe bol vol tenen. Knofloken kunnen op twee momenten in het jaar worden geplant. Wanneer in oktober-november wordt geplant zal dit over het algemeen grote bollen opleveren. Je kunt ook in maart-april planten, maar dan worden de bollen minder volgroeid.

Oogsten

Wanneer de knoflookbollen gereed zijn om geoogst te worden, worden ze voorzichtig uit de grond gehaald. De knoflook wordt in bosjes van 10 bij elkaar gebonden en opgehangen om te drogen. Wanneer de knoflook voldoende gedroogd is worden de wortels en de stengels eraf geknipt. Wat je dan overhoudt is de witte of paarswitte knoflookbol zoals je deze in de winkel ziet. Wist je trouwens dat je de verse bloemstengels, wanneer ze nog groen zijn, ook kunt eten?

Er zijn meer dan 200 verschillende soorten knoflook. De ene is wat groter dan de ander, heeft net een andere kleur, of smaakt net even iets scherper.

Ik vind het altijd erg leuk om me te verstoppen tussen de knoflookplantjes. Kun je me zien?

snoopy2
snoopy_tussen_afgeknipte_stengels
Hier zie je me liggen tussen de afgeknipte bloemstengels na het drogen. Ik verstop me graag tussen de knoflook!

Wil je meer weten?