Koflook is een van de meest bekende smaakmakers, maar de manier waarop je knoflook gebruik bepaald de smaak van je gerecht. Heel, in plakjes, in kleine stukjes, gepureerd of geperst. Elke manier maakt de smaak toch net even anders.

Hele teentjes knoflook.

Vooral als ze geroosterd zijn, voegen hele teentjes een zoete complexiteit toe aan purees van geroosterde groenten. Ze worden ook vaak gebruikt om boter of olijfolie op smaak te brengen.

Knoflook gebruik je vaak in zijn geheel voor knoflookolie. Hierbij laat je de tenen even badderen in verhitte olie en het resultaat is een aromatische olie. Of in gerechten die deze smaak vraagt zoals de Garlic Baker of kip met 40 tenen knoflook. De knoflook in zijn geheel en ongepeld gebruiken heeft als voordeel dat ‘ie minder snel gaat verbranden en een subtielere smaak afgeeft. Heel gebruikt komt er minder tot geen allicine vrij, de stof die knoflook zijn typerende geur en smaak geeft. Hele tenen kan je goed vanaf het begin bij de bereiding toevoegen.

In plakjes.

Wil je wel goed kunnen proeven dat er knoflook in je gerecht zit, zonder dat de smaak te overheersend wordt? Kies er dan voor om je knoflookteen in plakjes te snijden. Doordat je de teen niet helemaal kapot snijdt, komt er minder allicine vrij en blijven de intense smaak en geur dus beperkt.

Plakjes knoflook zijn dus lekker bij stoven en pasta’s waarbij een subtiele knoflooksmaak wenselijk is.

In stukjes.

Knoflook gesneden in kleine stukjes zorgt voor een intensere knoflooksmaak in vergelijking met de vorige twee methoden. Hoe kleiner gesneden, hoe sterker de knoflooksmaak. Gebruik knoflook gesneden in stukjes in pasta’s, pastasauzen en door je aardappelgratin of puree of voor andere gerechten die een zogenaamde garlic kick kunnen gebruiken. Voeg de knoflook iets voor het eind van de bereiding toe.

Pureren of persen.

Ga je aan de slag met een knoflookpers of pureren.

Wil je zelf knoflook pureren? Dit doe je door de teen over een rasp te halen of door de knoflook fijn te maken op je snijplank, er wat zout aan toe te voegen en dan te vegen met het blad van je mes. Zo breek je de cellen af, komt alle allicine vrij en ben je verzekerd van een heuse knoflook kick.

Laat de knoflook een minuut tot rust komen om alle allicine te laten ontwikkelen en voeg dit op het laatste moment toe.