egyptIn het derde millennium voor Chr. waren de Egyptenaren al op de hoogte van zijn stimulerende werking. Bij Aristophanes was hij het symbool voor fysieke kracht en werd door alle kruidkundigen en artsen in de oudheid genoemd.

De Chinezen, de oude Grieken en ook de Romeinen gebruikten al knoflook tegen allerlei kwalen zoals infecties, wonden en zweren, zwakte, en tumoren.

In het oude Egypte zwoeren artsen hun eed onder het aanroepen van de Knoflook, deze plant werd als heilig beschouwd. Hoe belangrijk de Knoflook was in Egypte blijkt verder uit een bericht van de Griekse schrijver Herodotus (van 480 v. Chr. – na 430 v. Chr.) waarin staat dat bij de bouw van de grote piramide van Cheops 1600 zilvertalenten werden uitgegeven voor de aankoop van een voorraad uien, knoflook en radijzen voor de arbeiders. In de bijbel wordt Knoflook vermeld als een van de planten waarnaar men terugverlangt na de vlucht uit Egypte.
In het Frans noemt men knoflook ook wel Theriaque des pauvres. In de middeleeuwen was theriaque een dure en zeer complexe samenstelling van exotische ingrediënten, een soort wondermiddel voor bijna alle ziekten.
Knoflook was dus hét middel voor de armen. De Russen noemen het Russische penicilline.
Ook gaat er het verhaal dat tijdens de pestepidemie in Frankrijk gevangenen werden gebruikt de lijken te ruimen van de getroffenen door de pest. Het gekke was dat veel van deze gevangenen het overleefden, wat men uiteindelijk toeschreef aan het royale gebruik van knoflook in de gevangenissen van die tijd.

Chemische samenstelling van knoflook
Chemische analyse van knoflook wijst uit, dat het voor 60% uit water, voor 6,4% uit eiwit, voor 33% uit koolhydraten en voor 0,5% uit mineralen bestaat en 149 Kcal per 100 gram bevat.

Knoflook is rijk aan:
(sporen)Elementen, zoals selenium, germanium, jodium, calcium, magnesium, ijzer, zink.
Vitaminen (A, B-complex en C).
Enzymen.
Eiwitten.
Antibiotische stoffen.
Ook stoffen met zowel mannelijke als vrouwelijk hormonale eigenschappen zijn aangetroffen in knoflook.

De Allium-familie, waartoe knoflook behoort, bevat uitzonderlijk hoge concentraties actieve organische zwavelverbindingen met een bloeddrukverlagende werking, zoals het zgn. alliine en verwante stoffen. Als je een hele teen knoflook onder je neus houdt zul je niet veel ruiken.De moleculen die de knoflookgeur maken zijn niet aanwezig in knoflook: ze ontstaan op het moment dat de knoflook wordt gesneden of geperst.Als een mes door de knoflook snijdt, breken de celmembramen en daarbij komt een enzym vrij dat alllinase heet. Allinase bezit het vermogen om een andere geurloze molecule (alline) te veranderen in allicine. En dit allicine is de zwavel bevattende molecule waarmee je vrienden kunt verjagen en smaak geven aan flauw eten.

 

Medicinale toepassingen van knoflook:

Serket-43343178159Aandoeningen van longen en luchtwegen:
Knoflook is een middel dat het ophoesten van slijm bevordert.
Verder is het een zwak antisepticum voor de longen.
Ook zou knoflook een gunstige werking hebben op astma, bronchitis, (kink)hoest, griep, keelpijn, longemfyseem, tuberculose, en difterie. De verklaring is dat knoflook bloed naar de slijmvliezen trekt, zodat het bloed een genezende werking heeft.

Bacteriële infecties:
Knoflook helpt, volgens de diverse literatuur, tegen:
Staphylococcen (etterverwekkende bacteriën), Streptococcen (veroorzaken ettering en ontstekingen, Brucella (veroorzaakt een ziekte die men brucellosis noemt en Cholera.
In 1858 constateerde Louis Pasteur al, nadat hij knoflook in een petrischaaltje had gedaan dat de omringende bacteriën werden verwoest.

Hart- en vaatziekten:
Knoflook schijnt een goede invloed te hebben op hart- en vaatziekten, zoals:
atherosclerose (aderverkalking).
hoge bloeddruk (hypertensie).
angina pectoris (pijn in de hartstreek).

Bloedsomloopstoringen, zoals trombose, embolie, ischemie, hartzwakte, versnelde hartwerking, vaatkramp, spataderen en aambeien, gangreen en arteriosclerose.
Knoflook remt de bloedstolling en lost bloedstolsels op, is bloedverdunnend en vaatverwijdend, bloeddruk- en cholesterolverlagend.
Knoflook wordt dan ook aangeraden als geneeskrachtig middel. Als u graag op een natuurlijke en lekkere manier uw bloeddruk wilt verlagen, dan is het eten van veel knoflook zeker aan te raden.
De bloedstollingstijd wordt door regelmatige inname van knoflook of de olie ervan met 20 tot 30 % verlengd.

Virusinfecties:
Griep, verkoudheid en keelontsteking. Het voorkomt dus griep en is in het algemeen werkzaak tegen virussen.

Schimmelinfecties.

Spijsverteringsstelsel:
Knoflook kan ook een gunstige invloed hebben op een zwakke maag, misselijkheid, braken en het zou een preventieve werking hebben op maagkanker. Ook infecties van mond- en keelholte en paradentose (chronische ontsteking van het weefsel om tanden en kiezen met als gevolg terugtrekking van het tandvlees).
Darminfecties:
Dysenterie, een vooral in tropische landen ernstige ziekte van de dikke darm. Darmparasieten, zoals spoelwormen.
Paratyphus, Darmcatarre, zoals enteritis (darmslijmvliesontsteking, gekenmerkt door buikpijn en koorts met diarree) en colitis (ontsteking van de dikke darm).
Slechte spijsvertering, gisting in darmen, winderigheid, diarree, buikkramp, opgeblazen gevoel.

Ook is een knoflook een wormmiddel. Extracten van knoflook worden gebruikt tegen bv. aarsmaden, meestal in de vorm van zetpillen.

Uitwendig:
Vers knoflooksap: Als kompres heeft Knoflook bacteriedodende en wondhelende eigenschappen. Wordt ook gebruikt bij abcessen. Geraspte knoflook wordt tegen schimmels, wratten en eksterogen gebruikt.

Verder wordt nog vermeld:
Diabetes, vergiftiging van lood en andere zware metalen, nicotinevergiftiging, verminderde urineafscheiding, oedeem (vochtophopingen) in benen, nierstenen, reuma, arthritis, jicht, oorinfecties, infecties in het algemeen en algemene zwakte, zweetbevorderend, knoflook verhoogt de activiteit van de schildklier (bevat oa een geringe hoeveelheid jodium). Hierbij wordt de schildklieractiviteit verhoogt door een kleine dosis knoflook en een hoge dosis verlaagt de activiteit.
Ook heeft knoflook cholagoge en choleretische eigenschappen.
Dat betekent dat de galstroom van de galblaas naar de darm bevorderd wordt en de galvorming zelf wordt gestimuleerd.

Ook wordt aan de knoflook anti-tumor werking toegekend. Men zegt dan dat het een antineoplasticum is, dwz tegen woekeringen.
Wat valt hierover te zeggen? Knoflook bevat talrijke enzymen die de zuurstofbenutting door de weefsels verbeteren en daarnaast is het ook nog eens bloedzuiverend en ontgiftend.

Knoflook verhoogt de strijdbaarheid van het immuunsysteem. Het zou met name mee kunnen helpen bij het bestrijden van bepaalde soorten kanker zoals borst- maag-, darm- en huidkanker.
Wetenschappers vermoeden dat de positieve werking van knoflook onder andere te maken heeft met de stimulatie van de activiteit van een leverenzym voor plaatselijke en algehele ontgifting van het lichaam. Bij effectieve doses treden geen bijwerkingen op. Momenteel houden wetenschappers zich zelfs bezig met onderzoek van knoflook als middel tegen AIDS, ME en andere ziekten van het immuunsysteem.

Kort geleden ontdekten Argentijnse wetenschappers dat hoofdluizen een hekel hebben aan de geur van knoflook.

ONGEWENSTE BIJWERKINGEN:
Overdosis: een inname van 3,5 tenen knoflook of meer per maaltijd kan maagklachten geven en ook schade opleveren aan de rode bloedcellen, de darmflora beschadigen, de opname van voedingsstoffen in de darmen remmen en de leverfunctie verminderen. Met name knoflook-olie is in zuivere vorm toxisch!
Knoflook dient niet te worden gebruikt tijdens de zwangerschap, lactatie, maagzweer en bij allergie voor knoflook.

Personen die snel bloedarmoede (anemie) ontwikkelen kunnen beter zeer matig of zelfs beter géén knoflook gebruiken. Knoflook remt de genezing van bloedarmoede! Knoflookextract kan het effect van antistollingsmiddelen en van antidiabetica versterken!

Bij aanleg voor bloedingen; 5 dagen vóór een operatie het gebruik van knoflookpreparaten stoppen. De bloedstollingstijd wordt verlengd met 20 tot 30% (hetgeen eveneens invloed kan hebben op bv. de menstruatie).

Onschuldige bijwerkingen:
Adem- en lichaamsgeur, allergische reacties, misselijkheid, winderigheid, zuurbranden.