Ingrediënten

1 kalkoen van ca. 5 kg
4 ons Boter
2 kopjes olijfolie
1 kopje vers gehakte salie;
2 theelepels geperste knoflook
Zout
Peper
1 kilo gepelde knoflooktenen
2 kopjes witte wijn,
2 kopjes kippenbouillon
1/2 kopje bloem

Bereiding:

Was de kalkoen en het klop hem droog met een papieren handdoek. Maak de huid van de borst los en wrijf de kalkoen onder de huid met de salie en geperste knoflook. Kruid de kalkoen van binnen en buiten met zout en peper en het restant salie. Plaats de kalkoen in een grote braadpan, bij voorkeur op een rek. Warm de oven voor op 225° C, Plaats de kalkoen in de oven en braad hem in de oven gaar. Temper na een half uur de oven tot 175° C. Reken op een totale tijd van 3 uur. Na een half uur temperen tot 175 graden, en bedruip de kalkoen om de twintig minuten met de gesmolten boter en de olijfolie. Anderhalf uur vóór de kalkoen klaar is de 400 knoflooktenen op bodem van de braadpan leggen. Blijf de kalkoen bedruipen en tezelfdertijd de knoflooktenen op de bodem van de pan omroeren. Als de kalkoen klaar is, verwijder hem uit de pan. Giet de jus in een kleine steelpan, laat de knoflooktenen in de braadpan. Plaats de braadpan op een brander met een middelgrote vlam. Voeg de witte wijn en kippenbouillon toe. Breng aan de kook, klop met een garde om de geroosterde knoflooktenen fijn te stampen. Plaats de steelpan met de jus op een middelgrote vlam en met garde roeren terwijl je de bloem toevoegt om een saus te maken. Voeg de saus toe aan de knoflookjus totdat het de gewenste dikte bereikt.

Snijd de kalkoen en dien op met de jus van de 400 knoflooktenen.