soorten_knoflook

Knoflook is er in veel variëteiten en soorten. Knoflook luistert naar de botanische naam Allium sativum, en is onder te verdelen in twee hoofdgroepen en tien subgroepen;

artichokeAllium sativum sativum.
Deze groep vormt geen bloeiwijze en wordt ook wel softneck genoemd. In deze groep zijn twee subgroepen, artichoke en silverskin. Binnen deze twee variëteiten bestaan weer verschillende rassen.

big_34449806_0_170-225Allium sativum ophioscorodon.
Deze groep vormen wel bloemstengels met een bloemknop en worden hardneck genoemd. In deze groep zijn de subgroepen, rocambole, porcelain, purple stripe, glazed purple stripe en marbled purple stripe.

Drie subgroepen zijn nog niet goed te plaatsen. Deze subgroepen zijn halfbloeiers. In warme landen bloeien ze vaak niet. In gematigde streken bloeien ze vaak wel. De subgroepen zijn. turban, asiatic en creole.

Broedbolletjes
Knoflook kan alleen vegetatief vermeerderd worden. In de bloeiwijze van de ophioscorodon komen wel bloemen voor maar deze vormen geen zaad. In plaats van zaad vormen ze in de bloemtop naast bloemetjes broedbolletjes. Dit zijn op zaad lijkende bolletjes, echter genetisch geheel identiek aan de moederplant. Er zijn door wetenschappers knoflooksoorten gevonden welke nog wel zaad kunnen vormen. Dit is in het Nederlandse klimaat echter moeilijk tot onmogelijk.

broedbollen broedbollen2 knoflookbroedbollen