snoopy_egyptDe eerste bewijzen van knoflook werden gevonden in een graftombe in El Mahasna, Egypte. De gekleide knoflookafbeeldingen zijn gedateerd uit 3750 voor Christus. Ook in het graf van Tutankhamun, begraven in 1352 voor Christus werden naast goud ook gedroogde knoflookbollen gevonden.

Als we het over knoflook hebben denken we meteen aan de landen rond de Middellandse Zee. Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië, Griekenland, Turkije. Maar komt knoflook hier ook oorspronkelijk vandaan?

Rond 1980 hadden Russische onderzoekers een gebied in kaart gebracht waar de knoflook oorspronkelijk voorkwam. Dit gebied ligt in Centraal Azië, grofweg tussen Tien Shan in het oosten. Op de grens van Kazakhstan en Kyrgyzstan.
 
kaart
 

Hoe is knoflook in Nederland terecht gekomen?

Duizenden jaren van handel en uitwisseling hebben de knoflook tot over een groot deel van de wereld gebracht. De knoflook kwam ook via Rusland tot in Duitsland. In de jaren vanaf 1950 kwamen er veel mensen in Nederland werken vanuit Turkije en Marokko. Deze gastarbeiders wilden hun geliefde knoflook graag in het eten.

Nederlanders vonden deze mensen stinken. Totdat de Nederlanders zelf meer gingen reizen. Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland en Turkije werden geliefde vakantielanden en daar wilde men weer wel de specialiteiten van het land eten. Uiteraard ook met veel knoflook. De Nederlander begon ook terug in Nederland de knoflook meer te waarderen.

Tegenwoordig heeft elke groenteboer en supermarkt knoflook in zijn assortiment. De meeste van deze knoflook komt nog steeds uit Azië, voornamelijk China, en kan soms tot wel drie jaar in een koelcel zijn bewaard voordat deze hier in de winkel ligt. Mijn baasjes, Els en Kees Knoflook, verbouwen ook knoflook. Wel zestig verschillende soorten, gewoon hier in Nederland bij een boerderij in Leusden, vlakbij Amersfoort.

Hieronder zie je mijn baasje druk bezig met oogsten op ons land in Leusden. Uiteraard let ik op of hij het wel goed doet!

oogsten

Wil je meer weten?